Български   English
 
   Лиценз    Кариери    Кандидатстване    Контакти  
Програми за работа Програми за обучение Програми за работа и обучение
 
     
 
  Програми за работа - Австралия
Англия
САЩ
Гърция
Канада
Австралия
Стаж в туризма
Западна Eвропа
 Програми за работа - Австралия

 

Официално наименование

Австралийски съюз, Австралия

Големи градове

Канбера – столица, Сидни, Мелбърн, Кернс

Територия

7 686 850 км²

Население

20,4 милиона души

Официален език

Английски език

Парична единица

Австралийски долар

Посолство на Република България

Embassy of the Republic of Bulgaria
33 Culgoa Circuit, O'Malley, Canberra, ACT 2606
Пощенски адрес: Phillip DC, PO Box 6096, Canberra, ACT 2606
Консулска служба - тел: +61 2 6286 9700
Канцелария - тел. +61 2 6286 9711
факс: +61 2 6286 9600

Визови условия:

При пътуване за Австралия е необходимо да притежавате валиден паспорт минимум с шест месечна валидност след датата на влизане, и входна виза. Български гражданин не може да получи виза на австралийските гранични пунктове.

Препоръчва се визата да се извади преди купуването на самолетен билет. Има няколко вида визи: туристическа (до три месеца), краткосрочна бизнес виза (до три месеца), визи за временно пребиваване за спортисти, журналисти, филмови дейци, културна дейност, следване, ваканция и работа.

Без виза е практически невъзможно да се пътува за Австралия, защото визовият контрол започва още с качването на самолета и всички световни авиокомпании, обслужващи полети до Австралия, стриктно следят за това дали пътниците им са с изрядни документи. При констатирани пропуски отговорност носи авиокомпанията, превозила нередовен пътник, който незабавно бива връщан.

Български граждани, желаещи да гостуват на роднини, близки и приятели, следва да имат надлежно заверена покана от тях. Формалностите по издаването на визи за български граждани се извършват от посолството на Австралия в Атина.

Данъци и такси:

Когато работите в Австралия, част от приходите ви се удържат за данък общ доход. Работодателят прави и пенсионни вноски от ваше име. Добрата новина е, че имате право на частично, или пълно възстановяване на удържаните данъците!

От Австралия може да ви се възстановят данъци, ако сте работили в Австралия през последните 5 години.

Какво е Payment Summary / Group Certificate? - Това е официален държавен документ, който получавате от работодателя си. Показва размера на получените възнаграждения и удържаните от тях данъци.

Какво представлява final pay-stub? - Това е бележката, прикрепена към последния получен от работодателя чек. На нея е отбелязана цялата спечелена сума и размера на удържаните данъци. Можете да използвате този документ, или Payment Summary / Group Certificate, за да подадете документи за възстановяване на данъците си.

Всеки работодател в Австралия внася до 9% от заплатата на служителите си в пенсионен фонд. От 1 юли 2002 г. чуждестранните студенти, туристите и хората с виза за пътуване и работа, могат да подадат документи за връщане на пенсионните си вноски, след като напуснат Австралия.

Здравеопазване:

Австралия е страна с отлично развита здравна система, без заразни заболявания. Не е задължително притежаването на свидетелство за ваксинации, освен ако чужденецът не идва от страна, обявена от СЗО за територия, където има жълта треска. Основният съвет към чужденците е да имат пълна здравна осигуровка, за да не се налага да плащат големи суми за медицински прегледи или лечение. Цените на всички медицински услуги и лекарствени средства са високи. Обикновен преглед при лекар-интернист е 50 австр. долара, зъбна пломба е от 100 до 200 австр.долара и т.н.
 

Банкова сметка:

Oткриването на банкова сметка в Австралия не е сложна процедура. Обикновено при отваряне на банкова сметка е достатъчно да носите със себе си международния си паспорт. В определени банки се изисква да представите и доказателство за пребиваване в Австралия (Meldezettel).

Известните банки в Австралия са:

Комуникации:

Oсновният комуникационен оператор в Австралия е Telstra – www.telstra.com.au. Компанията предлага домашни телефонни услуги, мобилни телефонни услуги, безжичен и кабелен интернет.

Квартири:

Обявите за квартирите се публикуват в местната преса-вестници, но може също да съществуват агенции за недвижими имоти и квартирни агенции, които работят с квартири под наем. Прозорците на магазините също се използват като място за реклама на квартири под наем.

Информация за вариантите на наемане на жилище и актуални обяви можете да намерите и на следния интернет адрес: www.rentaustralia.com .

Транспорт:

Транспортът в Австралия е много добре развит. Пътната мрежа се състои от 913000км. Съществуват три различни категории пътища в страта:

  • Федерална магистрала

  • Щатска магистрала

  • Местни пътища

Различните транспортни услуги се извършват чрез комбинация от държавни и частни компании. Най-известни от тях са:

  • V/Line – www.vline.com.au - регионални влакове и автобуси във Виктория

  • Connex Melbourne – www.connexmelbourne.com.au - оперира железопътната мрежа в Мелбърн

  • RailCorp – www.railcorp.info – оперира всички пътнически железопътни мрежи в Нов Южен Уелс

Летищата в Австралия са около 448 на брой. Едни от най-натоварените летища са:

Основните авиокомпании в страната са:

Митнически изисквания:

С цел да не се внасят непознати за Австралия болести по растенията и околната среда, при влизане в страната е задължително да се обявяват всички храни, месо, плодове, растения, семена, сувенири, изработени от дърво, произведения от животински произход и др., които биха могли да представляват карантинен риск. Същото се отнася и за забранени фармацевтични продукти. Глобата за необявени стоки под карантина е 110 австр.долара.

Разрешава се внасянето на придружавани стоки на стойност до 400 австр.долара, 1,250 мл. алкохол, 250 къса цигари, лични вещи, дрехи и т.н.

При влизане и излизане всяка чуждестранна валута на стойност повече от 10 000 австр. долара трябва да бъде декларирана със съответно банково бордеро или документ за произход на парите.

 
Принтирай страницата  Към началото
 
Преводи и легализация   Застраховки   Билети   Туристическа агенция Висталис
 
гр. Пловдив, ул. Отец Паисий №14;
тел.: 032 26 88 00; 0897 80 61 86

Програми за работа
Англия
САЩ
Гърция
Канада
Австралия
Западна Eвропа
Програми за обучение
Австралия
Австрия
Белгия
Великобритания
Германия
Гърция
Дания
Израел
Испания
Италия
Канада
Кипър
Малта
Норвегия
САЩ
Финландия
Франция
Холандия
Швеция
Програми за работа и обучение
Англия
САЩ
Франция

© 2000-2018 www.new-century.org. Всички права запазени