Български   English
 
   Лиценз    Кариери    Кандидатстване    Контакти  
Програми за работа Програми за обучение Програми за работа и обучение
 
     
 
  Програми за работа и обучение - Англия
Англия
Комбинирана програма
САЩ
Франция
 Програми за работа и обучение - Англия

Официално наименование
Обединено Кралство
Великобритания и Северна Ирландия
Големи градове
Лондон - столица, Шефилд, Манчестър, Ливърпул, Бирмингам, Глазгоу, Единбург
Територия 244 хил. кв.км.
Население 57,7 млн. души
Официален език Английски 
Парична единица Британска лира =
Британски паунд
Посолство на Република България 186-188 Queen’s Gate London SW7 5HL
Тел.:  0044 2075849400
Факс: 0044 2075844948
Консулска служба – 0044 2075849379
E-mail: consul@bulgarianembassy.org.uk
Визови условия:
На 1 януари 2008 г. гражданите на Р. България станаха граждани на Европейския съюз и като такива притежават правото на пребиваване на територията на друга държава-членка, в това число и във Великобритания за срок до 90 дни, без никакви условия или формалности, освен изискването да притежават валидна карта за самоличност или паспорт.

Всички граждани на ЕС имат право на пребиваване на територията на друга държава-членка за срок повече от 90 дни, при условие, че те са:

1. Работници или самостоятелно заети лица в приемащата държава-членка или

2. Записани в частно или държавно учебно заведение, акредитирано или финансирано от приемащата държава-членка.

Всички граждани трябва да притежават пълно здравно застрахователно покритие в приемащата държава-членка и трябва да могат да убедят съответните национални власти, посредством декларация или други равностойни средства, избрани от тях, че притежават достатъчни финансови средства за себе си и за членовете на семейството си, с цел да не се превърнат в тежест за системата за социално подпомагане на приемащата държава-членка през времето си на пребиваване.

Данъци и такси:
Когато работите в Англия, от приходите ви се удържа подоходен данък (Income Tax). Добрата новина е, че може да Ви се възстановят данъци, ако сте работили в Англия през последните 5 години. Размерът на сумата, която ще си възстановявате зависи от различни фактори, като например: с какъв тип разрешително сте работили в Англия; брутния доход, продължителността на престоя, размера на удържаните данъци и начина, по който подавате данъчната си декларация.

Какво е P45 / P60? - Това е официален държавен документ, който получавате от работодателя си. Показва размера на получените възнаграждения и удържаните от тях данъци.

Здравеопазване:

Здравеопазването е свободно във Великобритания през Националните здравни услуги. Добре е да се регистрирате при лекар, който работи във Вашия район, колкото е възможно по-бързо; тогава Вие няма да имате проблем, когато се почувствате болен. Лекарите са известни също и под названието “джи пи”, общо практикуващи лекари. Тези лекари обикновено имат кабинет за обща практика или хирургичен кабинет за обслужване на частна клиентела от района. За да се регистрирате, намерете Local Health Authority в телефонния указател – те ще Ви дадат списък на лекарите в района. Може също да видите информация за лекарите в района и на уебсайт: http://www.nhs.uk/england/doctors/default.aspx. Само им се обадете и попълнете съответния формуляр. Запомнете, че трябва да се пререгистрирате, ако се преместите.

Банкова сметка:

Когато пристигнете във Великобритания, Вие трябва да си откриете банкова сметка в местния банков клон. Откриването на банкова сметка в британска банка не е от най-лесните процедури. Банките имат стриктно спазванa процедура и ще Ви задават хиляди въпроси, за да установят Вашата настояща кредитна ситуация. Въпросите включват подробности за семейството Ви, настоящ и предишен адрес, неизплатени заеми и баланса на кредитната Ви карта. Банките могат също да се обърнат и към други фирми, за да проверят кредитната Ви история. Ако банката е доволна, че Вие не носите никакъв кредитен риск за нея, ще Ви посъветва да си откриете банкова сметка.

За да си откриете банкова сметка, Вие трябва да докажете Вашата идентичност и местоживеене, така че се изисква Вашия паспорт. Вие ще трябва да съберете оригиналната таксова квитанция от консулството, платена сметка за електроенергия, газ или вода, за да потвърдите адреса си, или писмо от работодателя, което да съдържа подробности от естеството на Вашата работа и настоящия Ви адрес, ако квартирата Ви е предоставена от работодателя. Някои банки изискват да им представите разрешителното си за работа или договора с работодателя.

Поогледайте се наоколо, за да разберете коя банка предлага най-добри за Вас услуги. Възможно е един вид банки да Ви открият сметка незабавно, докато други - по-трудно. Банките са отворени в делнични дни от 9.30 до 16.30, а в събота от 10.00 до 12.30. Известните банки във Великобритания са: Барклайз, Лойдс, Нешънъл Уестминстър, Мидланд, Банк ъф Скотланд, Роял Банк ъф Скотланд, Халифакс, Уулуич и Аби Нешънъл /скоро преименувана на Аби/.

Комуникации:

- телефони - Британската телефонна система е ефективна и достъпна. Има улични телефони по цялата страна. Те работят с монети, кредитни карти и телефонни карти, които можете да купите във всеки магазин. По-евтино е да се обаждате след 18.00 ч. или през уикенда.

Ако живеете под наем, Вие ще бъдете клиент на Бритиш Телеком /ВТ/, Телеуест Бродбанд или ЕнТиЕл. Телефонът за наематели струва обикновено минимум 10 лири за месец.

- интернет - Ако Вие сте наели квартира и имате кабелна мрежа, Вие можете да се обърнете към един от многото Интернет доставчици. Ако използвате телефонната мрежа ще Ви струва по-малко. Бродбанд е за по-бърза връзка и е малко по-скъпо. Има много Интернет клубове навсякъде. Много местни библиотеки също имат такива услуги и могат да Ви предложат свободен Интернет достъп и компютърни услуги.

Ето някои от Интернет доставчиците във Великобритания:

  • WANADOO 0870 872 0099

  • BT BROAD BAND 0800 800150

  • AOL 0800 376 4406

  • SUPANET 0800 138 0454

  • VIRGIN NET 0800 052 4329

  • TELEWEST BROADBAND 0845 142 0220

  • TISCALI BROAD BAND 0870 991 3366

Квартири:
Обявите за квартирите се публикуват в местната преса - вестници, но също така съществуват агенции за недвижими имоти и квартирни агенции, които работят с квартири под наем. Прозорците на магазините също се използват като място за реклама на квартири под наем. Обзаведени и необзаведени квартири могат да се наемат също от хазаи - частници и от квартирни асоциации. Хотелите и туристическите спални предлагат също квартири под наем за кратък срок от време. Обикновено се плаща предварително наема за един месец и депозит за обзавеждането. Ако използвате агенция за наемане на квартира, трябва да очаквате малко по-големи разходи.
Транспорт:

Транспортът във Великобритания е силно развит. Страната разполага със 449 летища, част от които предлагат не само вътрешен, но и международен транспорт. Едни от най-известните летища са – Хийтроу, Гетуик и Станстед в Лондон, летищата в Глазгоу, Абърдийн и Единбург. Най-голямата британска авиокомпания е British Airways - www.britishairways.com. Железопътната инфраструктура е също много добре развита. Железопътната мрежа достига до над 16 000км. Има над 22 железопътни компании в страната, предлагащи железопътни услуги. Едни от най-известните компании, предлагащи железопътни услуги са – Uk Railways – www.rail.co.uk и National Rail (Метро) - www.nationalrail.co.uk. Наземния транспорт достига мрежа от над 380 000км. Съществуват много компании предлагащи градски или извънградски автобусен транспорт. За да намерите най-добрите варианти за Вашето пътуване, можете да посетите интернет страницата http://directgov.transportdirect.info/Web2/home.aspx?repeatingloop=Y . Страната разполага и с 11 летища за хеликоптери и мрежа от 3 200км за воден транспорт.

Митнически изисквания:
Пътуващите за Великобритания следва да се съобразяват с митническите закони на страната. Не се декларират и не подлежат на обмитяване вещи и принадлежности за лична употреба, ако са в рамките на нормалното количество.

Допуска се безмитен внос на 2 литра вино, 1 л твърд алкохол, 200 цигари, или 100 пурети, или 50 пури, или 200 гр. тютюн, 60 мл парфюм, 250 мл тоалетна вода, индивидуални подаръци на единична стойност до 145 англ. лири.

Младежи на възраст под 17 години не могат да внасят алкохол и цигари.

 Източник на информацията: Министерство на външните работи на Р. България.

 
Принтирай страницата  Към началото
 
Преводи и легализация   Застраховки   Билети   Туристическа агенция Висталис
 
гр. Пловдив, ул. Отец Паисий №14;
тел.: 032 26 88 00; 0897 80 61 86

Програми за работа
Англия
САЩ
Гърция
Канада
Австралия
Западна Eвропа
Програми за обучение
Австралия
Австрия
Белгия
Великобритания
Германия
Гърция
Дания
Израел
Испания
Италия
Канада
Кипър
Малта
Норвегия
САЩ
Финландия
Франция
Холандия
Швеция
Програми за работа и обучение
Англия
САЩ
Франция

© 2000-2018 www.new-century.org. Всички права запазени