Български   English
 
   Лиценз    Кариери    Кандидатстване    Контакти  
Програми за работа Програми за обучение Програми за работа и обучение
 
     
 
  Програми за обучение - Германия
Австралия
Австрия
Белгия
Великобритания
Германия
Висше образование
Езикови курсове
Гърция
Дания
Израел
Испания
Италия
Канада
Кипър
Малта
Норвегия
САЩ
Финландия
Франция
Холандия
Швеция
 Програми за обучение - Германия

 

Официално наименование

Германия

Големи градове

Берлин – столица, Дрезден, Хамбург, Лайпциг

Територия

357 031 км²

Население

82,5 милиона души

Официален език

немски език

Парична единица

Евро

Посолство на Република България

Botschaft der Republik Bulgarien
Mauerstr. 11
Berlin 10117
Deutschland

тел: +49 30 201 09 22 до 26 - централа
факс: +49 30 208 6838 - посолство, +49 30 208 6124 - консулска служба

www.botschaft-bulgarien.de

Визови условия:

На 1 януари 2007г. гражданите на Р. България станаха граждани на Европейския съюз и като такива притежават правото на пребиваване на територията на друга държава-членка, в това число и в Германия за срок до 90 дни, без никакви условия или формалности, освен изискването да притежават валидна карта за самоличност или паспорт.

Всички граждани на ЕС имат право на пребиваване на територията на друга държава-членка за срок повече от 90 дни, при условие, че те са:

1. Работници или самостоятелно заети лица в приемащата държава-членка или

2. Записани в частно или държавно учебно заведение, акредитирано или финансирано от приемащата държава-членка.

Всички граждани трябва да притежават пълно здравно застрахователно покритие в приемащата държава-членка и трябва да могат да убедят съответните национални власти, посредством декларация или други равностойни средства, избрани от тях, че притежават достатъчни финансови средства за себе си и за членовете на семейството си, с цел да не се превърнат в тежест за системата за социално подпомагане на приемащата държава-членка през времето си на пребиваване.

Здравеопазване:

За да могат да ползват здравна помощ, заплатена от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) по време на обучението си в страна от ЕС/ЕИП, българските студенти трябва да имат валидна българска Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК). Срещу картата те могат да получат спешна и неотложна медицинска помощ от лекари, работещи в публичната система на здравеопазване и в обхвата на местния задължителен здравноосигурителен пакет. ЕЗОК удостоверява наличие на непрекъснати здравноосигурителни права у приносителя й – по нашето законодателство това означава, че студентите не са прекъсвали плащането на здравноосигурителните си вноски за период по-голям от 3 месеца. Тъй като републиканският бюджет заплаща здравноосигурителните вноски на децата до 18-годишна възраст, а след тази възраст - до завършване на средното им образование, но не и в периода между получаването на дипломата за средно образование и започването на обучението в чуждестранното висше учебно заведение, е необходимо за това време бъдещите студенти да се самоосигуряват. За редовните студенти на възраст до 26 години здравноосигурителните вноски се заплащат от републиканския бюджет. За да се удостовери, че едно лице е редовен студент в друга държава от ЕС, студентът следва ежегодно да представя пред съответното териториално поделение на НАП удостоверение от чуждия университет за записаната учебна година. 

Банкова сметка:

Откриването на банкова сметка е лесна процедура в Германия. За да си откриете банкова сметка трябва да представите пред банковата институция следните документи:

  • паспорт

  • Удостоверение, че сте записан във висше учебно заведение

Работното време е строго индивидуално за всяка банкова институция. Най-общо банковите институции работят с клиенти от 9 до 16ч. от понеделник до петък.

Едни от най-големите банкови институции в Германия са:

Комуникации:

- телефон – Германия притежава една от най-напредналите телекомуникационни системи в света. Deutsche Telekom AG – www.telekom.de - е най-големата телекомуникационна компания в Германия. Компанията предлага както телефонни услуги, така и интернет услуги. Deutsche Telekom предлага и предплатени телефонни карти (фонокарти). Цените на картите варират от 5 до 15€.

Мобилен телефон можете да си закупите от интернет или като отидете до най-близкия магазин за мобилни услуги. Основните мобилни компании в Германия са:

- E-Plus – www.e-plus.de

- O2 – www.o2online.de

- T-Mobile – www.t-mobile.de

- Vodafone – www.vodafone.de

- интернет – Германия е един от световните лидери в сферата на Интернет услугите. Конкуренцията е много голяма, което често води до изгодни оферти за крайните потребителите. Едни от основните интернет доставчици в Германия са:

- Arcor – www.arcor.de - предлага интернет услуги и телефонни постове

- 1&1 – www.1und1.de - един от най-големите доставчици на интернет в света

- Freenet – www.freenet.de – предлага интернет услуги

- Strato – www.strato.de – предлага интернет услуги

Квартири:

Ако не сте подали предварително молба за място в общежитие към Studentenwerk, или няма свободни места, но сте в така наречения списък на чакащите, проверете на дъската с обяви. Винаги може да се намери нещо, дори да временен наем за един семестър и през това време ще можете да търсите нещо за постоянно. Имайте предвид, че при сключване на договор за наем ще трябва да заплатите депозит, който впоследствие Ви се връща, ако не се повредили нещо в квартирата. Наемите варират според площ, местоположение и град. Място в двойна стая на общежитие струва от 100 евро/месец нагоре. Обърнете внимание дали цената е за включено или не отопление и дали трябва да плащате останалите режийни отделно или са включени вече в наема.

Транспорт:

Градския транспорт в Германия е много добре организиран. На почти всяка спирка има разписание, както и схема на градския транспорт, често и доста подробна карта на града с отбелязани линиите. Така, опасността да се загубите е малка, но въпреки това имайте предвид, че надписите са на немски език и едва ли ще намерите нещо на английски. В Германия превозните средства на градския транспорт са автобуси, тролей, трамваи, метро (U-Bahn - Untergrund Bahn - "подземна железница") и градска железница (S-Bahn Schnellbahn - "бърза железница"). Всички те, в отделните градове и регионите около тях се обединяват в транспортни обеднения, и билета или картата за пътуване важи за всичко. В Германия градският транспорт е райониран на зони и за отделните зони или комбинации от тях се продават различни по стойност билети. Билетите често не важат само за едно возене, а почасово. Продажбата на билети се извършва често от автомати, и никъде няма кондуктори, които да минават през превозното средство да продават билети!

Германия притежава около 620 летища. Най-голямото летище в страната е разположено в град Франкфурт – www.frankfurt-airport.com. Летището предлага 304 дестинации в над 110 страни. Второто основно летище е Международното летище в Мюнхен – www.munich-airport.de

Работа:

Всички студенти редовна форма на обучение, имащи разрешително за престой, имат право да работят максимум до 90 дни на пълен работен ден или до 180 дни на половин работен ден.

 
Кандидатствай сега
Принтирай страницата  Към началото
 
Преводи и легализация   Застраховки   Билети   Туристическа агенция Висталис
 
гр. Пловдив, ул. Отец Паисий №14;
тел.: 032 26 88 00; 0897 80 61 86

Програми за работа
Англия
САЩ
Гърция
Канада
Австралия
Западна Eвропа
Програми за обучение
Австралия
Австрия
Белгия
Великобритания
Германия
Гърция
Дания
Израел
Испания
Италия
Канада
Кипър
Малта
Норвегия
САЩ
Финландия
Франция
Холандия
Швеция
Програми за работа и обучение
Англия
САЩ
Франция

© 2000-2018 www.new-century.org. Всички права запазени