Български   English
 
   Лиценз    Кариери    Кандидатстване    Контакти  
Програми за работа Програми за обучение Програми за работа и обучение
 
     
 
  Програми за работа и обучение - САЩ
Англия
САЩ
Франция
 Програми за работа и обучение - САЩ

Официално наименование
Съединени Американски Щати, Америка
Големи градове
Ню Йорк, Вашингтон, Чикаго, Лос Анджелис, Хюстън и други
Територия 9372614км²
Население 300 621 157 души
Официален език Английски 
Парична единица Американски долар
Посолство на Република България

Embassy of the Republic of Bulgaria
1621 22nd St., NW
Washington DC 20008
тел. +1 (202) 387 0174; +1 (202) 387 0365
факс: +1 (202) 234 7973
www.bulgaria-embassy.org

Визови условия:
При пътуване за САЩ е необходимо да притежавате валиден паспорт и виза. Валидната виза е само входен документ, а продължителността на престоя в страната се определя от имиграционния (граничния) служител. Всеки пътник трябва да е готов да отговори на въпросите му за целта на пребиваването, средствата за издръжка и др. При влизане в страната на граничния пункт се снемат отпечатъци от двата показалеца. Издаденото от имиграционния служител бяло правоъгълно картонче (формуляр I-94) следва да се съхранява в паспорта и да се представи при напускането на страната. Същото служи за доказателство, че посетителят е напуснал САЩ.
Данъци и такси:

Когато работите в САЩ, от приходите ви се удържат до 4 различни данъка: федерален (Federal), щатски (State), медицинска осигуровка (FICA) и/или местен (Local). Добрата новина е, че имате право на частично, или пълно възстановяване на удържаните данъците! Може да ви се възстановят данъци ако сте работили в САЩ през последните 3 години. Ако сте в САЩ с J, F, M, или Q виза, вие сте задължен да подадете данъчна декларация, независимо дали имате доходи от пребиваването си в САЩ. Ако не подадете данъчна декларация, може да ви бъде отказана американска виза в бъдеще.

Здравеопазване:
Здравеопазванета в САЩ се извършва чрез застраховки. Можете да закупите здравна застраховка от застрахователно дружество - Индивидуална здравна застраховка или Вашият работодател да удържа определена сума от заплатата Ви - Групова здравна застраховка. Независимо кой вариант на здравна застраховка ще позвате, при определяне на най-добрата за Вас трябва да имате предвид следните данни:
  • Премии

  • Покритие

  • Достъп до лекари, болници, спешна медицинска помощ

  • Ограничения

Банкова сметка:
Когато пристигнете в САЩ, Вие трябва да си откриете банкова сметка в местния банков клон. Определете какви услуги са важни за Вас – достъп до банкомат, ниски такси, обслужване на клиентите по телефон, интернет банкиране и т.н. След като изберете най-подходящата за Вас банка, трябва да си запазите час. Необходимите документи за откриване на банкова сметка са:
  • паспорт

  • заявление

  • депозит за откриване на банкова сметка – обикновено в размер около 100$.

Известните банки в САЩ са: Ситибанк, Банк ъф Америка, Чейз Манхатън Банк, JP Morgan Bank, Уелс Фарго Банк и др.

Комуникации:

- телефонАмериканската телефонна система е ефективна и достъпна. Има улични телефони по цялата страна. Те работят с монети, кредитни карти и телефонни карти, които можете да купите във всеки магазин. Препоръчваме Ви да ползвате обществен телефон на някой от основните доставчици на този вид услуга като – Bell Atlantic, Southern Bell или Pacific Bell. Друг вариант е да ползвате клетъчен телефон. Таксите за предлатени услуги започват от 29,90$. Имайте напредвид, че всеки вид разговор - в щата, в друг щат, извън САЩ, се таксува по различен начин. Петте основни мобилни оператора в САЩ са: AT&T Mobility, Verizon Wireless, Sprint Nextel, T-Mobile, Alltel.

- интернет - Ако Вие сте наели квартира и имате кабелна мрежа, Вие можете да се обърнете към един от многото Интернет доставчици. Ако използвате телефонната мрежа ще Ви струва по-малко. Бродбанд е за по-бърза връзка и е малко по-скъпо. Има много Интернет клубове навсякъде. Много местни библиотеки също имат такива услуги и могат да Ви предложат свободен Интернет достъп и компютърни услуги.

Квартири:
Обявите за квартирите се публикуват в местната преса - вестници, но също така съществуват агенции за недвижими имоти и квартирни агенции, които работят с квартири под наем. Прозорците на магазините също се използват като място за реклама на квартири под наем.  Ако използвате агенция за наемане на квартира, трябва да очаквате малко по-големи разходи.
Транспорт:
Масови (обществени) транзитни системи съществуват в големите градове като Ню Йорк, където действа едно от най-натоварените в света метра. С няколко изключения американските градове не са толкова гъсто населени като останалите части на света. Ниската гъстота от части е резултат от големите нужди на американските домакинства от собствени автомобили. Щатите са уникални с високия си брой частни пътнически железопътни пътища. Въздушните превози са предпочитан начин за превоз на пътници за дълги разстояния. По отношение на пътниците 17 от тридесетте най-натоварени летища в света за 2004 са в Щатите включително и най-натовареното – „Международно летище Хартсфийлд-Джаксън Атланта“. По отношение на превоз на товари, 12 от тридесетте най-натоварени летища в света са в САЩ, включително и най-натовареното в света – „Международно летище Мемфис“. Няколко основни морски пристанища се намират в САЩ; трите най-големи са калифорнийските „Пристанище Лос Анджелис“ и „Пристанище на Лонг Бийч“ и „Пристанище на Ню Йорк и Ню Джърси“, са сред най-натоварените в света. Вътрешността на САЩ също е свързана чрез основен корабоплавателен канал през морския път Св. Лоурънс и реката Мисисипи.
Митнически изисквания:
Митническите декларации (формуляр 6059В) се раздават предварително още на борда на самолета и освен на английски са и на няколко други езика, сред които френски, немски, испански, италиански, полски. Декларацията следва да се попълни още на борда на самолета. Ако пътува семейство, главата на семейството може да попълни една декларация за цялото семейство.

Допуска се безмитен внос на 1 литър алкохол, независимо от вида, 200 цигари, или 50 пури (не кубински), или 2 кг тютюн за лула, или комбинация от тези продукти в пропорционално количество.

Няма ограничения за валутата, която се внася и изнася от САЩ, но ако вие пренасяте или по ваше нареждане се пренасят парични средства (в брой, чекове, ценни книжа и пр.) на стойност повече от 10 хил. щ. долара, следва да попълните декларация за парични и валутни транзакции (формуляр 4790).

 
Принтирай страницата  Към началото
 
Преводи и легализация   Застраховки   Билети   Туристическа агенция Висталис
 
гр. Пловдив, ул. Отец Паисий №14;
тел.: 032 26 88 00; 0897 80 61 86

Програми за работа
Англия
САЩ
Гърция
Канада
Австралия
Западна Eвропа
Програми за обучение
Австралия
Австрия
Белгия
Великобритания
Германия
Гърция
Дания
Израел
Испания
Италия
Канада
Кипър
Малта
Норвегия
САЩ
Финландия
Франция
Холандия
Швеция
Програми за работа и обучение
Англия
САЩ
Франция

© 2000-2018 www.new-century.org. Всички права запазени