Български   English
 
   Лиценз    Кариери    Кандидатстване    Контакти  
Програми за работа Програми за обучение Програми за работа и обучение
 
     
 
  Програми за обучение - Норвегия
Австралия
Австрия
Белгия
Великобритания
Германия
Гърция
Дания
Израел
Испания
Италия
Канада
Кипър
Малта
Норвегия
Висше образование
САЩ
Финландия
Франция
Холандия
Швеция
 Програми за обучение - Норвегия

 

Официално наименование

Кралство Норвегия

Големи градове

Осло – столица, Берген, Тронхайм, Тронсьо

Територия

306 830 км²

Население

4,5 милиона души

Официален език

Норвежки език

Парична единица

Евро

Посолство на Република България

Посолство на Република България

Tidemandsgate 11, 0244 Oslo
Tel. + 47/22 55 40 40
Fax: + 47/22 55 40 24
Е-mail: bulgemb@online.no

Визови условия:

Норвегия се присъедини към Шенгенските споразумения на 25.03.2001 г. При пътуване за Норвегия е необходимо да притежавате валиден паспорт. Считано от 10 април 2001 г. може да влезете без виза при краткосрочно пътуване до 90 дни в рамките на шест месеца от деня на първоначалното пресичане на граница на шенгенското пространство. Ако желаете да работите или следвате в Норвегия, трябва да кандидатствате за разрешение за работа или разрешение за следване. За кандидати от страните на EС/ЕЕА/ЕФТА: При подаване на молба за пребиваване като студент, се представят следните документи:

• Молба от гражданин на EЕА/EFTA със снимка

• Документация за това, че сте приет в утвърдено учебно заведение или училище. Условие е, образованието да дава професия.

• Декларация, или документация, че издръжката е осигурена.

• Здравна осигуровка (частна, E- формуляр или Европейска здравна осигурителна карта), валидна за целия период на следването. Кандидати от страните на EС/ЕЕА/ЕФТА могат да подават молби от Норвегия и не плащат никаква такса за това.

Близите на кандидата могат да го придружат в Норвегия. За близки се смятат съпруг (съпруга) или съжител от най-малко 2 години и деца. Като допълнение съществуват следните правила:

• Трябва да можете да издържате членовете на семейството си (заплата най-малко клас 1 според държавната регулативна таблица)

• Семейните членове да са здравно осигурени

Разрешението се дава за такова време, колкото е продължителността на следването, но не за повече от една година. Разрешението може да се подновява. Разрешението дава право и за работа, но до половин ден. Член на семейството получава разрешение за работа на общо основание.

Здравеопазване:

За да могат да ползват здравна помощ, заплатена от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) по време на обучението си в страна от ЕС/ЕИП, българските студенти трябва да имат валидна българска Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК). Срещу картата те могат да получат спешна и неотложна медицинска помощ от лекари, работещи в публичната система на здравеопазване и в обхвата на местния задължителен здравноосигурителен пакет. ЕЗОК удостоверява наличие на непрекъснати здравноосигурителни права у приносителя й – по нашето законодателство това означава, че студентите не са прекъсвали плащането на здравноосигурителните си вноски за период по-голям от 3 месеца. Тъй като републиканският бюджет заплаща здравноосигурителните вноски на децата до 18-годишна възраст, а след тази възраст - до завършване на средното им образование, но не и в периода между получаването на дипломата за средно образование и започването на обучението в чуждестранното висше учебно заведение, е необходимо за това време бъдещите студенти да се самоосигуряват. За редовните студенти на възраст до 26 години здравноосигурителните вноски се заплащат от републиканския бюджет. За да се удостовери, че едно лице е редовен студент в друга държава от ЕС, студентът следва ежегодно да представя пред съответното териториално поделение на НАП удостоверение от чуждия университет за записаната учебна година.

Банкова сметка:

Откриването на банкова сметка в Норвегия не е сложна процедура. За да си откриете банкова сметка в Норвегия трябва да притежавате идентификационен номер. Идентификационният номер се получава при регистрация в националния регистър. Номерът се състои от 11 цифри – Вашата дата на раждане плюс 5 цифри, които са Вашият личен номер. Можете да избирате между местни и регионални банки:

Квартири:

Повечето от висшите учебни заведения помагат при намиране на квартира по време на Вашето обучение.

Ако решите сами да потърсите квартира, можете да видите актуалните обяви в местната преса или да провери на информационните табла във висшето учебно заведение, в което ще се обучавате. Повече информация за актуални свободни квартири можете да намерите на следните интернет адреси:

Транспорт:

Норвегия се обслужва от голяма и надеждна мрежа на обществения транспорт. Тази мрежа включва: жп транспорт, междуселищни автобуси, селищни автобуси. Допълнителна информация за разписания и цените, можете да намерите на съответната страница - железопътен транспорт – www.nsb.no и междуселищен транспорт – www.nor-way.no. На www.nriguide.no можете да намерите информация за разписанията и цените на повечето линии на обществения транспорт в Норвегия.

Страната разполага с около 98 летища, 51 от които са публични. Най-голямото летище в Норвегия се намира в Gardermoen, на около 50 км северно от столицата Осло – www.osl.no

Работа:

Разрешено е на всички студенти да работят до 20 часа на седмица.

 
Кандидатствай сега
Принтирай страницата  Към началото
 
Преводи и легализация   Застраховки   Билети   Туристическа агенция Висталис
 
гр. Пловдив, ул. Отец Паисий №14;
тел.: 032 26 88 00; 0897 80 61 86

Програми за работа
Англия
САЩ
Гърция
Канада
Австралия
Западна Eвропа
Програми за обучение
Австралия
Австрия
Белгия
Великобритания
Германия
Гърция
Дания
Израел
Испания
Италия
Канада
Кипър
Малта
Норвегия
САЩ
Финландия
Франция
Холандия
Швеция
Програми за работа и обучение
Англия
САЩ
Франция

© 2000-2018 www.new-century.org. Всички права запазени