Български   English
 
   Лиценз    Кариери    Кандидатстване    Контакти  
Програми за работа Програми за обучение Програми за работа и обучение
 
     
 
  Програми за обучение - Швеция
Австралия
Австрия
Белгия
Великобритания
Германия
Гърция
Дания
Израел
Испания
Италия
Канада
Кипър
Малта
Норвегия
САЩ
Финландия
Франция
Холандия
Швеция
Висше образование
Езикови курсове
 Програми за обучение - Швеция

Официално наименование

Швеция

Големи градове

Стокхолм – столица, Гьотеборг, Малмьо

Територия

449 964км²

Население

9,1 милиона души

Официален език

Шведски език

Парична единица

Шведска крона

Посолство на Република България

Embassy of the Republic of Bulgaria
Karlavägen 29
Stockholm 114 31
тел. +46 (8) 723 0938 +46 (8) 723 0938
факс: +46 (8) 214 503
www.bulgarien.se

Визови условия:

На 1 януари 2007г. гражданите на Р. България станаха граждани на Европейския съюз и като такива притежават правото на пребиваване на територията на друга държава-членка, в това число и в Швеция за срок до 90 дни, без никакви условия или формалности, освен изискването да притежават валидна карта за самоличност или паспорт.

Всички граждани на ЕС имат право на пребиваване на територията на друга държава-членка за срок повече от 90 дни, при условие, че те са:

1. Работници или самостоятелно заети лица в приемащата държава-членка или

2. Записани в частно или държавно учебно заведение, акредитирано или финансирано от приемащата държава-членка.

Всички граждани трябва да притежават пълно здравно застрахователно покритие в приемащата държава-членка и трябва да могат да убедят съответните национални власти, посредством декларация или други равностойни средства, избрани от тях, че притежават достатъчни финансови средства за себе си и за членовете на семейството си, с цел да не се превърнат в тежест за системата за социално подпомагане на приемащата държава-членка през времето си на пребиваване.

Здравеопазване:

За да могат да ползват здравна помощ, заплатена от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) по време на обучението си в страна от ЕС/ЕИП, българските студенти трябва да имат валидна българска Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК). Срещу картата те могат да получат спешна и неотложна медицинска помощ от лекари, работещи в публичната система на здравеопазване и в обхвата на местния задължителен здравноосигурителен пакет. ЕЗОК удостоверява наличие на непрекъснати здравноосигурителни права у приносителя й – по нашето законодателство това означава, че студентите не са прекъсвали плащането на здравноосигурителните си вноски за период по-голям от 3 месеца. Тъй като републиканският бюджет заплаща здравноосигурителните вноски на децата до 18-годишна възраст, а след тази възраст - до завършване на средното им образование, но не и в периода между получаването на дипломата за средно образование и започването на обучението в чуждестранното висше учебно заведение, е необходимо за това време бъдещите студенти да се самоосигуряват. За редовните студенти на възраст до 26 години здравноосигурителните вноски се заплащат от републиканския бюджет. За да се удостовери, че едно лице е редовен студент в друга държава от ЕС, студентът следва ежегодно да представя пред съответното териториално поделение на НАП удостоверение от чуждия университет за записаната учебна година.

Банкова сметка:

Откриването на банкова сметка в Швеция не е сложна процедура. За да откриете банкова сметка трябва да представите следните документи:
- паспорт
- документ от висшето учебно заведение, в което се обучавате
Обикновено банковите инстуции в страната работят от понеделник до петък от 9,00 до 15,00ч. Някои от банковите институции в големите градове имат един ден от седмицата, в който работят с удължено работно време до 18,00ч.
Едни от най-известните банкови институции в страната са:
- Sveriges Riksbank  - www.riksbank.se
- Skandinaviska Enskilda Banken – www.seb.se

Комуникации:

- телефон – Обществените телефони са разположени на много места из градовете. Може да намерите обществен телефон дори и в някои ресторанти. Повечето от телефоните имат указания за употреба и на английски език. Обществените телефони работят както с монети, така и с фонокарти. Фонокарти можете да закупите от всеки магазин или павилион за вестници.

- интернет – – Един от най-големите интернет доставчици в страната е TeliaSonera – www.teliasonera.com.

Квартири:

Повечето от висшите учебни заведения разполагат с общежития, в които можете да си наемете стая за периода на Вашето обучение. Ако решите да наемете самостоятелно жилище или стая, най-добрият начин за намиране на актуални оферти за свободни квартири е в класифицираните раздели на местната преса. Информация относно актуални оферти можете да намерите и при агенциите за недвижими имоти. При намиране на най-подходящото за Вас жилище, можете да се обърнете за помощ и към студентския съюз, в който ще членувате. Актуални оферти за свободни жилища, можете да намерите на следния интернет адрес - www.sokstudentbostad.se. Този сайт е разработен с помощта на асоциации и компании, които отдават жилища под наем на студенти.

Транспорт:

Общественият транспорт в Швеция – автобуси, влакове и метро ( метро има само в Стокхолм) е достъпен в цяла Швеция и предоставя удобен и бърз начин за придвижване. На интернет страницата на железопътната компания SJ – www.sj.se можете да проверите разписанията, цените и възможните връзки. Автобусната мрежа също е много добре развита, но за автобусните превози не можете да си закупите билети онлайн. Страната разполага с около 250 летища. Най-голямото летище в страната е летището Stockholm – Arlanda – www.arlanda.com. Второто по големина летище в страната е летището Gothenburg City Airport – www.goteborgairport.se .

Работа:

В качеството Ви на студент от страна, членка на Европейския съюз, Вие нямате ограничения относно продължителността на работното време.

 

 
Кандидатствай сега
Принтирай страницата  Към началото
 
Преводи и легализация   Застраховки   Билети   Туристическа агенция Висталис
 
гр. Пловдив, ул. Отец Паисий №14;
тел.: 032 26 88 00; 0897 80 61 86

Програми за работа
Англия
САЩ
Гърция
Канада
Австралия
Западна Eвропа
Програми за обучение
Австралия
Австрия
Белгия
Великобритания
Германия
Гърция
Дания
Израел
Испания
Италия
Канада
Кипър
Малта
Норвегия
САЩ
Финландия
Франция
Холандия
Швеция
Програми за работа и обучение
Англия
САЩ
Франция

© 2000-2018 www.new-century.org. Всички права запазени