Български   English
 
   Лиценз    Кариери    Кандидатстване    Контакти  
Програми за работа Програми за обучение Програми за работа и обучение
 
     
 
  Програми за обучение - Италия
Австралия
Австрия
Белгия
Великобритания
Германия
Гърция
Дания
Израел
Испания
Италия
Висше образование
Езикови курсове
Канада
Кипър
Малта
Норвегия
САЩ
Финландия
Франция
Холандия
Швеция
 Програми за обучение - Италия

 

Официално наименование

Италия

Големи градове

Рим – столица, Милано, Торино, Неапол

Територия

301 336 км²

Население

58,4 милиона души

Официален език

Италиански език

Парична единица

Евро

Посолство на Република България

Ambassade de la Rеpublique de Bulgarie
Via Pietro P. Rubens 21
Roma 00197
тел: +39 (06) 322 4640; +39 (06) 322 4643
факс: +39 (06) 322 6122

Визови условия:

На 1 януари 2007г. гражданите на Р. България станаха граждани на Европейския съюз и като такива притежават правото на пребиваване на територията на друга държава-членка, в това число и в Италия за срок до 90 дни, без никакви условия или формалности, освен изискването да притежават валидна карта за самоличност или паспорт.

Всички граждани на ЕС имат право на пребиваване на територията на друга държава-членка за срок повече от 90 дни, при условие, че те са:

1. Работници или самостоятелно заети лица в приемащата държава-членка или

2. Записани в частно или държавно учебно заведение, акредитирано или финансирано от приемащата държава-членка.

Всички граждани трябва да притежават пълно здравно застрахователно покритие в приемащата държава-членка и трябва да могат да убедят съответните национални власти, посредством декларация или други равностойни средства, избрани от тях, че притежават достатъчни финансови средства за себе си и за членовете на семейството си, с цел да не се превърнат в тежест за системата за социално подпомагане на приемащата държава-членка през времето си на пребиваване.

Здравеопазване:

За да могат да ползват здравна помощ, заплатена от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) по време на обучението си в страна от ЕС/ЕИП, българските студенти трябва да имат валидна българска Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК). Срещу картата те могат да получат спешна и неотложна медицинска помощ от лекари, работещи в публичната система на здравеопазване и в обхвата на местния задължителен здравноосигурителен пакет. ЕЗОК удостоверява наличие на непрекъснати здравноосигурителни права у приносителя й – по нашето законодателство това означава, че студентите не са прекъсвали плащането на здравноосигурителните си вноски за период по-голям от 3 месеца. Тъй като републиканският бюджет заплаща здравноосигурителните вноски на децата до 18-годишна възраст, а след тази възраст - до завършване на средното им образование, но не и в периода между получаването на дипломата за средно образование и започването на обучението в чуждестранното висше учебно заведение, е необходимо за това време бъдещите студенти да се самоосигуряват. За редовните студенти на възраст до 26 години здравноосигурителните вноски се заплащат от републиканския бюджет. За да се удостовери, че едно лице е редовен студент в друга държава от ЕС, студентът следва ежегодно да представя пред съответното териториално поделение на НАП удостоверение от чуждия университет за записаната учебна година.

Банкова сметка:

За откриване на банкова сметка ще трябва да представите следните документи:

  • паспорт

  • удостоверение за пребиваване

След като отворите банковата сметка ще получите следните банкови данни:

  • ABI код – кода на Вашата банка според италианската банкова асоциация

  • IBAN код – Международен идентификационен код

  • CAB код – Вашия идентификационен код

На студентите се предлагат специални банкови сметки, най-често разплащателни. Повечето банкови институции предлагат много оферти при откриване на банкова сметка от студент. Можете да кандидатствате и за кредитна карта.

Най-големите банкови институции в Италия са:

Комуникации:

- телефон – Обществените телефони в Италия са лесни за употреба. Работят с фонокарти, които можете да закупите от всеки павилион за вестници. В Италия фонокартите се наричат “ Carta Telefonica”. Цените варират от 5 до 20 евро.

Италия притежава един от най-големите пазари на мобилни телефони в Европа с най-висок процент на разпространение. Два от най-големите мобилни оператори в Европа - Telecom Italia Mobile (TIМ) – www.telecomitalia.com и Vodafone Италия (по-рано Omnitel) – www.vodafone.it са италиански компании.

- интернетШирокият и надежден достъп до Интернет бавно се развива в Италия и достъпът до голяма степен зависи от местоположението. Широколентовият достъп е на разположение най-вече в градските райони и големи градове. Малките населени места могат да имат само Dial-Up достъп или ISDN на разположение.

Пазарът на интернет услуги в Италия остава доминиран от оператора Telecom Italia (Alice), но доставчиците са многобройни. Сред тях са:

- Libero – www.libero.it

- Tiscali – www.tiscali.it

- Alice – www.alice.it

- Uno – www.uno.it

Квартири:

Повечето от висшите учебни заведения разполагат с общежития, в които можете да си наемете стая за периода на Вашето обучение. Ако решите да наемете самостоятелно жилище или стая, най-добрият начин за намиране на актуални оферти за свободни квартири е в класифицираните раздели на местната преса. Информация относно актуални оферти можете да намерите и при агенциите за недвижими имоти, но тази услуга ще Ви излезе малко по-скъпа, защото хонорара на повечето от агенциите е равен на цената на наема на жилището за един месец.

При сключване на договор за наем трябва да знаете, че ще Ви се изиска да заплатите наема за съответния месец плюс депозит, равен сумата за наем за един месец.

Транспорт:

Железопътната мрежа в страната се обслужва от няколко компании, като най-голямата е Trenitalia – www.ferroviedellostato.it. На сайта на компанията можете да намерите информация относно разписанията на влаковете и маршрутите, които компанията предлага.

Всички градове в Италия разполагат с обществен автобусен транспорт. Често се случва в пиковите часове да има закъснения. Метро услуги има само в големите градове като Рим, Милано и Неапол.

Страната притежава множество летище, като едни от най-големите са:

Работа:

Гражданите на държави-членки на Европейския съюз нямат нужда от разрешително, за да започнат почасова работа.

 
Кандидатствай сега
Принтирай страницата  Към началото
 
Преводи и легализация   Застраховки   Билети   Туристическа агенция Висталис
 
гр. Пловдив, ул. Отец Паисий №14;
тел.: 032 26 88 00; 0897 80 61 86

Програми за работа
Англия
САЩ
Гърция
Канада
Австралия
Западна Eвропа
Програми за обучение
Австралия
Австрия
Белгия
Великобритания
Германия
Гърция
Дания
Израел
Испания
Италия
Канада
Кипър
Малта
Норвегия
САЩ
Финландия
Франция
Холандия
Швеция
Програми за работа и обучение
Англия
САЩ
Франция

© 2000-2018 www.new-century.org. Всички права запазени