Български   English
 
   Лиценз    Кариери    Кандидатстване    Контакти  
Програми за работа Програми за обучение Програми за работа и обучение
 
     
 
  Програми за обучение - Белгия
Австралия
Австрия
Белгия
Висше образование
Езикови курсове
Великобритания
Германия
Гърция
Дания
Израел
Испания
Италия
Канада
Кипър
Малта
Норвегия
САЩ
Финландия
Франция
Холандия
Швеция
 Програми за обучение - Белгия

 

Официално наименование

Белгия

Големи градове

Брюксел – столица, Антверпен, Гент, Лиеж

Територия

32 820 км²

Население

10,3 милиона души

Официален език

Фламандски, френски, немски език

Парична единица

Евро

Посолство на Република България

Посолство на Република България

58, Avenue Hamoir, 1180 Uccle Bruxelles, Royaume de Belgique
Tел. - централа: (0032 2) 374 59 63, 375 70 81

E-mail:
еmbassy@bulgaria.be
URL:
www.bulgaria.be

Визови условия:

На 1 януари 2007г. гражданите на Р. България станаха граждани на Европейския съюз и като такива притежават правото на пребиваване на територията на друга държава-членка, в това число и в Белгия за срок до 90 дни, без никакви условия или формалности, освен изискването да притежават валидна карта за самоличност или паспорт.

Всички граждани на ЕС имат право на пребиваване на територията на друга държава-членка за срок повече от 90 дни, при условие, че те са:

1. Работници или самостоятелно заети лица в приемащата държава-членка или

2. Записани в частно или държавно учебно заведение, акредитирано или финансирано от приемащата държава-членка.

Всички граждани трябва да притежават пълно здравно застрахователно покритие в приемащата държава-членка и трябва да могат да убедят съответните национални власти, посредством декларация или други равностойни средства, избрани от тях, че притежават достатъчни финансови средства за себе си и за членовете на семейството си, с цел да не се превърнат в тежест за системата за социално подпомагане на приемащата държава-членка през времето си на пребиваване.

Здравеопазване:

За да могат да ползват здравна помощ, заплатена от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) по време на обучението си в страна от ЕС/ЕИП, българските студенти трябва да имат валидна българска Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК). Срещу картата те могат да получат спешна и неотложна медицинска помощ от лекари, работещи в публичната система на здравеопазване и в обхвата на местния задължителен здравноосигурителен пакет. ЕЗОК удостоверява наличие на непрекъснати здравноосигурителни права у приносителя й – по нашето законодателство това означава, че студентите не са прекъсвали плащането на здравноосигурителните си вноски за период по-голям от 3 месеца. Тъй като републиканският бюджет заплаща здравноосигурителните вноски на децата до 18-годишна възраст, а след тази възраст - до завършване на средното им образование, но не и в периода между получаването на дипломата за средно образование и започването на обучението в чуждестранното висше учебно заведение, е необходимо за това време бъдещите студенти да се самоосигуряват. За редовните студенти на възраст до 26 години здравноосигурителните вноски се заплащат от републиканския бюджет. За да се удостовери, че едно лице е редовен студент в друга държава от ЕС, студентът следва ежегодно да представя пред съответното териториално поделение на НАП удостоверение от чуждия университет за записаната учебна година. 

Банкова сметка:

Откриването на банкова сметка в Белгия е сравнително лесна процедура. За да откриете банкова сметка са Ви необходими следните документи:

  • Паспорт

  • Заявление за откриване на банкова сметка – ще го получите от банковия служител

  • Доказателство за адресна регистрация

Откриването на банкова сметка е бързас процедура, но получаването на карта, пин кодове и пароли, може да отнеме до 2 седмици. Банковите отчети като цяло се изпращат в края на всеки месец, но срещу допълнителни такси може и по-често.

Едни от най-големите банки са:

Комуникации:

- телефон – Обществените телефони в Белгия работят както с монети, така и с фонокарти. Ако на телефонната кабина има стикер със знамената на други държави, това означава, че от дадената телефонна кабина можете да проведете и международен телефонен разговор. Най-големият доставчик на фонокарти е Belgacom Phone Pass – www.belgacom.be. Фонокарти можете да намерите в най-близкия до Вас супермаркет.

Има три мобилни телефонни мрежи в Белгия

- Proximus – www.proximus.be

- Mobistar – www.mobistar.be

- Base – www.base.be

Съществуват и няколко по-малки оператори, които използват техните мрежи. Всяка компания предлага набор от услуги и пакети, но Ви съветваме да разгледате всички предложения и да изберете най-доброто за Вас. За да си закупите мобилен телефон, трябва в магазина да представите следните документи – паспорт, доказателство за адресна регистрация (договор за наем) и банкова сметка (IBAN номер).

- интернет – Интернет е широко използван в Белгия. За да сключите договор за достъп до интернет, пребва да подадете молба или да отидете до най-близкия до Вас офис на избрания от Вас интернет доставчик. Основните интернет доставчици са:

- Belgacom – www.belgacom.be

- Scarlet – www.scarlet.be

- Brutele – www.brutele.be

- Tiscali – www.tiscali.com

Квартири:

Повечето висши учебни заведения предлагат помощ при намиране на поднохящо място за настаняване по време на Вашето обучение. Като цяло пазарът за недвижими имоти е относително свободен. Много актуални обяви за отдавани жилище можете да намерите в местната преса, на информационните табла в учебното заведение, в което ще се обучавате или на някой от следните интернет адреси -

Повечето лица, отдаващи поднаем изискват заплащане на депозит в размер на 3 месечни такси.

Транспорт:

Заради преходното географско положение, белгийската транспортна мрежа е много добре изградена. Железопътната мрежа е една от най-плътните в света, пътната обхаваща около 120 000км. Националната железопътна компания на Белгия е NMBS/SNCB – www.b-rail.be. Основните летища са Brussels Airport – www.brusselsairport.be и Ostend-Bruges Airport – www.ost.aero. Най-голямото пристанище се намира в град Антверпен.

Препоръчваме Ви винаги преди да се качите на превозно средство да си закупите билет. Ако Ви предстоя няколко пътувани, Ви препоръчваме да си закупите пътна карта. Пътуването с нея излиза по-евтино, отколкото за всяко отделно пътуване да си закупите отделен билет.

В някои градове като Брюксел и Лювен използването на обществен транспорт е безплатно или с намаление. Съветваме Ви преди началото на учебната година да проверите за възможни намаления и в града, в който ще се обучавате.

Работа:

Работната седмица в Белгия е 38 часа. Чуждестранни студенти от страни от ЕС имат същите права и задължения както и белгийските студенти и могат да работят по време на своето обучение. Актуални обяви за свободни работни места можете да намерите на следните интернет адреси:

 
Кандидатствай сега
Принтирай страницата  Към началото
 
Преводи и легализация   Застраховки   Билети   Туристическа агенция Висталис
 
гр. Пловдив, ул. Отец Паисий №14;
тел.: 032 26 88 00; 0897 80 61 86

Програми за работа
Англия
САЩ
Гърция
Канада
Австралия
Западна Eвропа
Програми за обучение
Австралия
Австрия
Белгия
Великобритания
Германия
Гърция
Дания
Израел
Испания
Италия
Канада
Кипър
Малта
Норвегия
САЩ
Финландия
Франция
Холандия
Швеция
Програми за работа и обучение
Англия
САЩ
Франция

© 2000-2018 www.new-century.org. Всички права запазени