Български   English
 
   Лиценз    Кариери    Кандидатстване    Контакти  
Програми за работа Програми за обучение Програми за работа и обучение
 
     
 
  Програми за обучение - Франция
Австралия
Австрия
Белгия
Великобритания
Германия
Гърция
Дания
Израел
Испания
Италия
Канада
Кипър
Малта
Норвегия
САЩ
Финландия
Франция
Висше образование
Езикови курсове
Холандия
Швеция
 Програми за обучение - Франция

 

Официално наименование

Франция

Големи градове

Париж – столица, Марсилия, Лион, Тулуза

Територия

674 843 км²

Население

63,5 милиона души

Официален език

френски език

Парична единица

Евро

Посолство на Република България

Ambassade de la Republique de Bulgarie
No 1, Аvenue Rapp
Paris 75007
France

тел:  +33 (1) 455 18 590  +33 (1) 455 18 590
факс: +33 (1) 455 11 868
www.amb-bulgarie.fr

Визови условия:

На 1 януари 2007г. гражданите на Р. България станаха граждани на Европейския съюз и като такива притежават правото на пребиваване на територията на друга държава-членка, в това число и във Франция за срок до 90 дни, без никакви условия или формалности, освен изискването да притежават валидна карта за самоличност или паспорт.

Всички граждани на ЕС имат право на пребиваване на територията на друга държава-членка за срок повече от 90 дни, при условие, че те са:

1. Работници или самостоятелно заети лица в приемащата държава-членка или

2. Записани в частно или държавно учебно заведение, акредитирано или финансирано от приемащата държава-членка.

Всички граждани трябва да притежават пълно здравно застрахователно покритие в приемащата държава-членка и трябва да могат да убедят съответните национални власти, посредством декларация или други равностойни средства, избрани от тях, че притежават достатъчни финансови средства за себе си и за членовете на семейството си, с цел да не се превърнат в тежест за системата за социално подпомагане на приемащата държава-членка през времето си на пребиваване.

Здравеопазване:

За да могат да ползват здравна помощ, заплатена от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) по време на обучението си в страна от ЕС/ЕИП, българските студенти трябва да имат валидна българска Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК). Срещу картата те могат да получат спешна и неотложна медицинска помощ от лекари, работещи в публичната система на здравеопазване и в обхвата на местния задължителен здравноосигурителен пакет. ЕЗОК удостоверява наличие на непрекъснати здравноосигурителни права у приносителя й – по нашето законодателство това означава, че студентите не са прекъсвали плащането на здравноосигурителните си вноски за период по-голям от 3 месеца. Тъй като републиканският бюджет заплаща здравноосигурителните вноски на децата до 18-годишна възраст, а след тази възраст - до завършване на средното им образование, но не и в периода между получаването на дипломата за средно образование и започването на обучението в чуждестранното висше учебно заведение, е необходимо за това време бъдещите студенти да се самоосигуряват. За редовните студенти на възраст до 26 години здравноосигурителните вноски се заплащат от републиканския бюджет. За да се удостовери, че едно лице е редовен студент в друга държава от ЕС, студентът следва ежегодно да представя пред съответното териториално поделение на НАП удостоверение от чуждия университет за записаната учебна година.
 

Банкова сметка:

Откриването на банкова сметка във Франция не е сложна процедура. За да откриете най-подходящата за Вас банкова сметка, трябва да разгледате предложенията на различните банкови институции. Документите, от които се нуждаете да отворите банкова сметка са:

  • паспорт, доказващ Вашата самоличност

  • документ, доказващ Вашата адресна регистрация

Повечето банкови институции във Франция работят от 9 до 16ч. от понеделник до петък.

Едни от най-големите банкови институции във Франция са:

Комуникации:

- телефон – Можете да направите вътрешно или международно повикване от всяка телефонна кабина по улиците на Франция. Ако на кабината има синьо лого, изобразяващо “ звънящ звънец”, то това означава, че можете и да получавате телефонно обаждане. Можете да се възползвате и от фонокарти за провеждане на телефонно обаждане. Най-голямата телекомуникационна компания е France Telecom – www.francetelecom.com.

- интернет – Най-големият интернет доставчик във Франция е France Telecom чрез своето дъщерно дружество – Wanadoo. Таксите за достъп до интернет започват от 0,02 € на минута до 20,00€ за 521к скоростна връзка на месец.

Квартири:

Обявите за квартирите се публикуват в местната преса-вестници, но също така съществуват агенции за недвижими имоти и квартирни агенции, които работят с квартири под наем. Ако използвате агенция за наемане на квартира, трябва да очаквате малко по-големи разходи.

Най-известните сайтове, на които можете да намерите актуални обяви са:

Транспорт:

Франция разполага с около 32000км железопътна мрежа. Основен железопътен превозвач е френската национална железопътна компания – SNCF – www.snfc.com. След построяването на високоскоростните линии LGV, използването на обикновената железопътна мрежа значително е намаляло. Високоскоростните мрежи свързват столицата Париж с повечето големи градове и с Великобритания.

Повечето от големите френски градове разполагат с трамвайни системи.

Франция разполага с около 480 летища. Едни от най-натоварените летища във Франция са:

Национален превозвач е AirFrance – www.airfrance.fr . Компанията предлага около 20 вътрешни и 150 международни дестинации в 83 страни на всички континенти.

Работа:

Чуждестранните студенти, дори и първокурсници, могат да работят на непълно работно време.

 
Кандидатствай сега
Принтирай страницата  Към началото
 
Преводи и легализация   Застраховки   Билети   Туристическа агенция Висталис
 
гр. Пловдив, ул. Отец Паисий №14;
тел.: 032 26 88 00; 0897 80 61 86

Програми за работа
Англия
САЩ
Гърция
Канада
Австралия
Западна Eвропа
Програми за обучение
Австралия
Австрия
Белгия
Великобритания
Германия
Гърция
Дания
Израел
Испания
Италия
Канада
Кипър
Малта
Норвегия
САЩ
Финландия
Франция
Холандия
Швеция
Програми за работа и обучение
Англия
САЩ
Франция

© 2000-2018 www.new-century.org. Всички права запазени