Български   English
 
   Лиценз    Кариери    Кандидатстване    Контакти  
Програми за работа Програми за обучение Програми за работа и обучение
 
     
 
  Програми за обучение - Финландия
Австралия
Австрия
Белгия
Великобритания
Германия
Гърция
Дания
Израел
Испания
Италия
Канада
Кипър
Малта
Норвегия
САЩ
Финландия
Висше образование
Франция
Холандия
Швеция
 Програми за обучение - Финландия

 

Официално наименование

Финландия

Големи градове

Хелзинки – столица, Берген, Тронхайм, Тронсьо

Територия

338 145 км²

Население

5,2 милиона души

Официален език

Фински и шведски език

Парична единица

Евро

Посолство на Република България

Embassy of the Republic of Bulgaria
Kuusisaarentie 2 B
00340 Helsinki
Finland

тел: +358 9 458 4035, +358 9 458 4055,

+358 9 622 5173 (консулски отдел)
факс: +358 9 458 4550

Визови условия:

На 1 януари 2007г. гражданите на Р. България станаха граждани на Европейския съюз и като такива притежават правото на пребиваване на територията на друга държава-членка, в това число и във Финландия за срок до 90 дни, без никакви условия или формалности, освен изискването да притежават валидна карта за самоличност или паспорт.

Всички граждани на ЕС имат право на пребиваване на територията на друга държава-членка за срок повече от 90 дни, при условие, че те са:

1. Работници или самостоятелно заети лица в приемащата държава-членка или

2. Записани в частно или държавно учебно заведение, акредитирано или финансирано от приемащата държава-членка.

Всички граждани трябва да притежават пълно здравно застрахователно покритие в приемащата държава-членка и трябва да могат да убедят съответните национални власти, посредством декларация или други равностойни средства, избрани от тях, че притежават достатъчни финансови средства за себе си и за членовете на семейството си, с цел да не се превърнат в тежест за системата за социално подпомагане на приемащата държава-членка през времето си на пребиваване.

Здравеопазване:

За да могат да ползват здравна помощ, заплатена от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) по време на обучението си в страна от ЕС/ЕИП, българските студенти трябва да имат валидна българска Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК). Срещу картата те могат да получат спешна и неотложна медицинска помощ от лекари, работещи в публичната система на здравеопазване и в обхвата на местния задължителен здравноосигурителен пакет. ЕЗОК удостоверява наличие на непрекъснати здравноосигурителни права у приносителя й – по нашето законодателство това означава, че студентите не са прекъсвали плащането на здравноосигурителните си вноски за период по-голям от 3 месеца. Тъй като републиканският бюджет заплаща здравноосигурителните вноски на децата до 18-годишна възраст, а след тази възраст - до завършване на средното им образование, но не и в периода между получаването на дипломата за средно образование и започването на обучението в чуждестранното висше учебно заведение, е необходимо за това време бъдещите студенти да се самоосигуряват. За редовните студенти на възраст до 26 години здравноосигурителните вноски се заплащат от републиканския бюджет. За да се удостовери, че едно лице е редовен студент в друга държава от ЕС, студентът следва ежегодно да представя пред съответното териториално поделение на НАП удостоверение от чуждия университет за записаната учебна година.

Банкова сметка:

Откриването на банкова сметка е обикновено бързо и лесно. Документите, които Ви се изискват при откриването на банкова сметка често може да варират при различните банкови институции. Най-често документите, които трябва да предстваите пред банковата институция са:

  • паспорт

  • доказателство за адресна регистрация

Големите банкови институции в страната са:

Квартири:

Повечето от висшите учебни заведения помагат при намиране на квартира по време на Вашето обучение.

Ако решите сами да потърсите квартира, можете да видите актуалните обяви в местната преса или да провери на информационните табла във висшето учебно заведение, в което ще се обучавате. Повече информация за актуални свободни квартири можете да намерите на следните интернет адреси:

Транспорт:

Транспортната система във Финландия е много добре развита. Финските железопътни услуги са достъпни и удобни. Има различни видове влакове: междуселищни, местни и SuperfastPendolino. Информация относно разписание и цени можете да намерите следните интернет страници: www.vr.fi и www.matka.fi. Автобусната система в страната е също много добре развита. Студентите имат право да закупят карта за ползване на отстъпки за ползване на автобусни услуги. Информация относно актуални предложения, цени и разписания, можете да намерите на следния интернет адрес – www.matkahuolto.fi.

Във Финландия има около 150 летища. Най-голямото летище в страната е летището Хелзинки-Ванта – www.helsinki-vantaa.fi. Второто по големина летище в страната е летището в Оулу – www.finavia.fi/airport_oulu.

Работа:

Всички студентите обучаващи се в учебно заведение с продължителност повече от шест месеца имат право, според имиграционните условия, да работят на непълно работно време.

 
Кандидатствай сега
Принтирай страницата  Към началото
 
Преводи и легализация   Застраховки   Билети   Туристическа агенция Висталис
 
гр. Пловдив, ул. Отец Паисий №14;
тел.: 032 26 88 00; 0897 80 61 86

Програми за работа
Англия
САЩ
Гърция
Канада
Австралия
Западна Eвропа
Програми за обучение
Австралия
Австрия
Белгия
Великобритания
Германия
Гърция
Дания
Израел
Испания
Италия
Канада
Кипър
Малта
Норвегия
САЩ
Финландия
Франция
Холандия
Швеция
Програми за работа и обучение
Англия
САЩ
Франция

© 2000-2018 www.new-century.org. Всички права запазени