Български   English
 
   Лиценз    Кариери    Кандидатстване    Контакти  
Програми за работа Програми за обучение Програми за работа и обучение
 
     
 
  Програми за обучение - Канада
Австралия
Австрия
Белгия
Великобритания
Германия
Гърция
Дания
Израел
Испания
Италия
Канада
Висше образование
Езикови курсове
Кипър
Малта
Норвегия
САЩ
Финландия
Франция
Холандия
Швеция
 Програми за обучение - Канада

Официално наименование

Канада

Големи градове

Отава – столица, Ванкувър, Монреал, Торонто

Територия

9 984 670 км²

Население

30,1 милиона души

Официален език

английски и френски език

Парична единица

Канадски долар

Посолство на Република България

Embassy of the Republic of Bulgaria
325 Stewart Street, Ottawa, ON K1N 6K5

тел: +1 613 789 3215
факс: +1 613 789 3524

Визови условия:

При пътуване за Канада е необходимо да притежавате валиден паспорт - най-малко шест месеца след датата на влизане, и виза.

Виза се получава от канадското посолство в Букурещ. Постъпки за виза могат да бъдат направени чрез почетното консулство на Канада в София.

Издаването на визата не е достатъчно условие за влизане в страната. При пристигането имиграционните власти на границата уточняват още веднъж причината за посещението (гостуване, туризъм, учение, работа и т.н.) и определят срока на престоя, който при гостуване и туризъм е максимум 6 месеца.

Здравеопазване:

Здравно осигурителния план представлява това, което в България е Националната Здравноосигурителна Каса. В Medical Services Plan (MSP) трябва да правите редовни вноски, които варират от 54 долара на човек до 108 долара за семейство. Вие ще трябва да плащате вноските след третия месец след като сте дошли в Канада, по-рано нямате право, по-късно сте задължени. Ако закъснеете и не си подадете навреме документи за MSP по-късно, когато кандидатсвате ще ви начислят дължимите вноски и за времето, за което е трябвало да плащате, но не сте го направили.  

Банкова сметка:

Откриването на банкова сметка в Канада не е сложна процедура. Изискава се да представите два официални документа – паспорт или шофьорска книжка и документ, доказващ адресната Ви регистрация. Отваряйки си банкова сметка Вие ще получите:

  • Клиентска карта – на практика това е познатата ни в България дебитна карта. С нея можете да теглите и внасяте пари в банкомат, да плащате сметки на банкомат. Освен това можете да плащате във всеки магазин, ресторант или на място, на което се налага да плащате. За да изпълните всички тези операции, трябва да намерите знака на INTERAC (като нашата система Борика).

  • Тесте с чекове – Често наема на жилището ще трябва да заплащате с чекове.

  • Достъп до интернет банкиране – Чрез него ще можете да извършвате същите операции, които можете и с банкомат, с изключение на следните две операции – внасяне на пари кеш и осребняване на чекове.

Препоръчваме Ви да теглите пари само от банкомати на Вашата банка, защото в противен случай може да заплатите “такса за нелоялност”.

Най-важните операции, извършвани на банкомат на английски език са:

  1. Deposit – Внасяне

  2. Withdraw - Теглене

Комуникации:

- телефон - В Канада има една държавна телефонна компания Telus – www.telus.com, която е най-голямата телефонна компания и предлага наземни телефонни линни. Таксата за откриване на наземна телефонна линия е 100 долара + приблизително още 38 долара за материали, когато няма изградена такава или 45 долара, когато има вече съществуваща, Месечната такса за телефонната линия е 27.66 долара. Канада има отлична телефонна система. Цените на разговорите в рамките на града са безплатни, когато се обаждате от домашния си телефон, цените на международните разговори са относително високи. За да се обадите от уличен телефон ще трябва да платите 25 цента. Освен Telus има и други телефонни компании, които имат по добри цени за международните разговори.

Основните мобилни оператори са: TELUS, AT&T Rogers и FIDO. TELUS е държавна фирма и има най-доброто покритие и качество на сигнала в цяла Канада – www.telusmobility.com.

Квартири:

Когато се наеме жилището се сключва договор BAIL. Това е договор за наемане който се сключва между собственика, който регламентира задълженията на двете страни. Формуляра който се подписва е задължителен след 1 септември 1996 г. независимо дали става въпрос за една стая, един апартамент, кондоминимум, къща и т.н.

Информация относно възможностите за наемане на жилище в провинцията British Columbia можете да намерите на следния интернет адрес – www.rentbc.com.

Транспорт:

Канада притежава добре развита транспортна система. Страната разполага с пътна мрежа от над 1400000км, 10 международни и около 300 малки летища, около 73 000км железопътна инфраструктура и около 300 търговски пристанища. Ако искате да пътувате по извънградска линия или до САЩ, Ви препоръчваме да използвате услугите на частната компания – Greyhound Canada. Пълна информация за условията на пътуване и разписание на автобусите можете да намерите на интернет страницата на Greyhound Canada – www.greyhound.ca. Официалният железопътен превозвач е Канадската национална железопътна компания. Най-голямото летище в страната е Toronto Pearson International Airport – www.gtaa.com. Най-голямата авиокомпания е AirCanada – www.aircanada.com.

Работа:

Международните студенти често си намират работа в области като търговия на дребно, хотелиерство или администрация. Имате право да кандидатствате за разрешително за работа, което Ви позволява да работите до 20 часа седмично по време на учебната година и на пълен работен ден по време на вакациите – зимна, лятна и пролетна.

 
Кандидатствай сега
Принтирай страницата  Към началото
 
Преводи и легализация   Застраховки   Билети   Туристическа агенция Висталис
 
гр. Пловдив, ул. Отец Паисий №14;
тел.: 032 26 88 00; 0897 80 61 86

Програми за работа
Англия
САЩ
Гърция
Канада
Австралия
Западна Eвропа
Програми за обучение
Австралия
Австрия
Белгия
Великобритания
Германия
Гърция
Дания
Израел
Испания
Италия
Канада
Кипър
Малта
Норвегия
САЩ
Финландия
Франция
Холандия
Швеция
Програми за работа и обучение
Англия
САЩ
Франция

© 2000-2018 www.new-century.org. Всички права запазени