Български   English
 
   Лиценз    Кариери    Кандидатстване    Контакти  
Програми за работа Програми за обучение Програми за работа и обучение
 
     
 
  Програми за обучение - Австрия
Австралия
Австрия
Висше Образование
Езикови курсове
Белгия
Великобритания
Германия
Гърция
Дания
Израел
Испания
Италия
Канада
Кипър
Малта
Норвегия
САЩ
Финландия
Франция
Холандия
Швеция
 Програми за обучение - Австрия

Официално наименование

Австрия

Големи градове

Виена – столица, Залцбург, Линц, Грац

Територия

83 871 км²

Население

8,2 милиона души

Официален език

немски език

Парична единица

Евро

Посолство на Република България

BOTSCHAFT DER REPUBLIK BULGARIEN
Schwindgasse 8
1040 Wien
Tel. (0043-1) 505-31-13; 505-64-44;
Fax (0043-1) 505-14-23
E-mail: amboffice@aon.at

Визови условия:

На 1 януари 2007г. гражданите на Р. България станаха граждани на Европейския съюз и като такива притежават правото на пребиваване на територията на друга държава-членка, в това число и в Австрия за срок до 90 дни, без никакви условия или формалности, освен изискването да притежават валидна карта за самоличност или паспорт.

Всички граждани на ЕС имат право на пребиваване на територията на друга държава-членка за срок повече от 90 дни, при условие, че те са:

1. Работници или самостоятелно заети лица в приемащата държава-членка или

2. Записани в частно или държавно учебно заведение, акредитирано или финансирано от приемащата държава-членка.

Всички граждани трябва да притежават пълно здравно застрахователно покритие в приемащата държава-членка и трябва да могат да убедят съответните национални власти, посредством декларация или други равностойни средства, избрани от тях, че притежават достатъчни финансови средства за себе си и за членовете на семейството си, с цел да не се превърнат в тежест за системата за социално подпомагане на приемащата държава-членка през времето си на пребиваване.

Здравеопазване:

За да могат да ползват здравна помощ, заплатена от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) по време на обучението си в страна от ЕС/ЕИП, българските студенти трябва да имат валидна българска Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК). Срещу картата те могат да получат спешна и неотложна медицинска помощ от лекари, работещи в публичната система на здравеопазване и в обхвата на местния задължителен здравноосигурителен пакет. ЕЗОК удостоверява наличие на непрекъснати здравноосигурителни права у приносителя й – по нашето законодателство това означава, че студентите не са прекъсвали плащането на здравноосигурителните си вноски за период по-голям от 3 месеца. Тъй като републиканският бюджет заплаща здравноосигурителните вноски на децата до 18-годишна възраст, а след тази възраст - до завършване на средното им образование, но не и в периода между получаването на дипломата за средно образование и започването на обучението в чуждестранното висше учебно заведение, е необходимо за това време бъдещите студенти да се самоосигуряват. За редовните студенти на възраст до 26 години здравноосигурителните вноски се заплащат от републиканския бюджет. За да се удостовери, че едно лице е редовен студент в друга държава от ЕС, студентът следва ежегодно да представя пред съответното териториално поделение на НАП удостоверение от чуждия университет за записаната учебна година. 

Банкова сметка:

Откриването на банкова сметка е лесна процедура в Австрия. За да си откриете банкова сметка трябва да представите пред банковата институция следните документи:

  • паспорт

  • Meldezettel – доказателство за пребиваване в Австрия

  • студентска книжка

  • Studienbestätigung – доказателство, че се обучавате в австрийско висше учебно заведение

Повечето от банките предлагат много превилегии на студентите, които си открият банкова сметка. Често тези превилегии са:

  • без такси за обработка на сметката

  • получавате дебитна карта, която е освободена от такси

  • можете да използвате интернет банкиране, което също е освободено от такси

Работното време е строго индивидуално за всяка банкова институция. Най-общо банковите институции работят с клиенти от 9 до 16ч. от понеделник до петък.

Едни от най-големите банкови институции в Австрия са:

Комуникации:

- телефон – Телефонната система е много добре развита. Можете да проведете телефонно обаждане от всяка кабина по улиците на Австрия, ако притежавате фонокарта. Различни ценови варианти на фонокарти, можете да намерите на интернет страницата на една от водещите компании Nobelcom – www.nobelcom.com .

Австрийският мобилен пазар е силно конкурентен. Цените на мобилни услуги са едни от най-евтините в Европа. Страната има три основни мобилни мрежи – А1, T-Mobile и Orange.

- интернет – Оснобните интернет доставчици са Telecom Austria – www.telecom.at., UPC – www.upclive.at и Kabelsignal – www.kabelsignal.at

Квартири:

Повечето от висшите учебни заведения помагат при намиране на квартира по време на Вашето обучение.

Ако решите сами да потърсите квартира, можете да видите актуалните обяви в местната преса или да провери на информационните табла във висшето учебно заведение, в което ще се обучавате.

Актуални обяви можете да намерите и на следните интернет страници:

Транспорт:

Общественият транпорт в Австрия е много добре развит. В столицата и в по-големите градове общественят транспорт се състои от автобуси, подземна железница /метро/, трамвайна мрежа. Трамвайната мрежа в страната е третата по големина в света. Железопътната мрежа разполага с около 5700км и обхваща основни национални и международни дестинации. Транспортните услуги се предлагат по всяко време на денонощието.

Австрия разполага с около 55 летища. Повечето от летищата в големите градове са международни. Най-големото летище в Австрия се намира в столицата Виена – Viena International Airport – www.wieninternational.at.

Работа:

Студенти, които са от България се нуждаят от разрешително за започване на работа.

 
Кандидатствай сега
Принтирай страницата  Към началото
 
Преводи и легализация   Застраховки   Билети   Туристическа агенция Висталис
 
гр. Пловдив, ул. Отец Паисий №14;
тел.: 032 26 88 00; 0897 80 61 86

Програми за работа
Англия
САЩ
Гърция
Канада
Австралия
Западна Eвропа
Програми за обучение
Австралия
Австрия
Белгия
Великобритания
Германия
Гърция
Дания
Израел
Испания
Италия
Канада
Кипър
Малта
Норвегия
САЩ
Финландия
Франция
Холандия
Швеция
Програми за работа и обучение
Англия
САЩ
Франция

© 2000-2018 www.new-century.org. Всички права запазени