Български   English
 
   Лиценз    Кариери    Кандидатстване    Контакти  
Програми за работа Програми за обучение Програми за работа и обучение
 
     
 
  Програми за обучение - Испания
Австралия
Австрия
Белгия
Великобритания
Германия
Гърция
Дания
Израел
Испания
Висше образование
Езикови курсове
Италия
Канада
Кипър
Малта
Норвегия
САЩ
Финландия
Франция
Холандия
Швеция
 Програми за обучение - Испания

   

Официално наименование

Испания

Големи градове

Мадрид – столица, Барселона, Валенсия

Територия

504 782 км²

Население

44,1 милиона души

Официален език

Кастилски испански език (кастеляно)

Парична единица

Евро

Посолство на Република България

Embajada de la República de Bulgaria
Trav. Santa María Magdalena, 15
Madrid 28016
тел. +34 (91) 345 6651; +34 (91) 359 7611; +34 (91) 345 5761
факс: +34 (91) 359 1201
www.embulmad.com

Визови условия:

На 1 януари 2007г. гражданите на Р. България станаха граждани на Европейския съюз и като такива притежават правото на пребиваване на територията на друга държава-членка, в това число и в Испания за срок до 90 дни, без никакви условия или формалности, освен изискването да притежават валидна карта за самоличност или паспорт.

Всички граждани на ЕС имат право на пребиваване на територията на друга държава-членка за срок повече от 90 дни, при условие, че те са:

1. Работници или самостоятелно заети лица в приемащата държава-членка или

2. Записани в частно или държавно учебно заведение, акредитирано или финансирано от приемащата държава-членка.

Всички граждани трябва да притежават пълно здравно застрахователно покритие в приемащата държава-членка и трябва да могат да убедят съответните национални власти, посредством декларация или други равностойни средства, избрани от тях, че притежават достатъчни финансови средства за себе си и за членовете на семейството си, с цел да не се превърнат в тежест за системата за социално подпомагане на приемащата държава-членка през времето си на пребиваване.

Здравеопазване:

За да могат да ползват здравна помощ, заплатена от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) по време на обучението си в страна от ЕС/ЕИП, българските студенти трябва да имат валидна българска Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК). Срещу картата те могат да получат спешна и неотложна медицинска помощ от лекари, работещи в публичната система на здравеопазване и в обхвата на местния задължителен здравноосигурителен пакет. ЕЗОК удостоверява наличие на непрекъснати здравноосигурителни права у приносителя й – по нашето законодателство това означава, че студентите не са прекъсвали плащането на здравноосигурителните си вноски за период по-голям от 3 месеца. Тъй като републиканският бюджет заплаща здравноосигурителните вноски на децата до 18-годишна възраст, а след тази възраст - до завършване на средното им образование, но не и в периода между получаването на дипломата за средно образование и започването на обучението в чуждестранното висше учебно заведение, е необходимо за това време бъдещите студенти да се самоосигуряват. За редовните студенти на възраст до 26 години здравноосигурителните вноски се заплащат от републиканския бюджет. За да се удостовери, че едно лице е редовен студент в друга държава от ЕС, студентът следва ежегодно да представя пред съответното териториално поделение на НАП удостоверение от чуждия университет за записаната учебна година.

Банкова сметка:

Откриването на банкова сметка в Испания не е сложна процедура. За да си откриете сметка трябва да отидете до желаната от Вас банкова институция и да носите със себе си Вашия паспорт. Откриването на банкова сметка ще Ви струва около 15 €.

Преди да предприемете процедурата по откриване на банкова сметка, моля разгледайте добре всички предлагани за момента оферти и попитайте учебното заведение, в което се обучавате дали не работи с дадена банкова институция.

Основните банкови институции в Испания са:

Комуникации:

- телефон – Комуникациите в Испания са много добре развити. Испанските обществени телефони се срещат често и имат инструкции на английски език. Обществените телефони работят както с монети, така и с предплатени карти (telefónicas). Предлатени карти можете да закупите от всеки магазин, бутка за вестници и дори в магазини за цигари.

В Испания се използват 900/1800 Mhz мобилни телефони, които са съвместими с останалата част от Европа. Можете да си закупите мобилен телефон с предплатена карта за около 60€ от магазините на Movistar, Vodafone и Amena. Също така можете да вземете със себе си мобилния си апарат и допълнително да си закупите само сим-карта.

- интернетСредната скорост на Интернет в Испания е 1024/300 Kbps и струва от 20€ до 39€ на месец. Бързи връзки до 8 Mbps са налични, но цената е значително по-висока (150€ за 8 Mbps). Въпреки това, през последните 2 години компании като Jazztel, Wanadoo или Ya.com предлагат пакети, включително и Телевизия + Телефон + ADSL до 20 Mb за цени около 20 € -30 € на месец.

Квартири:

Повечето от висшите учебни заведения разполагат с общежития, в които можете да си наемете стая за периода на Вашето обучение. Ако решите да наемете самостоятелно жилище или стая, най-добрият начин за намиране на актуални оферти за свободни квартири е в класифицираните раздели на местната преса. Информация относно актуални оферти можете да намерите и при агенциите за недвижими имоти, но тази услуга ще Ви излезе малко по-скъпа, защото хонорара на повечето от агенциите е равен на цената на наема на жилището за един месец.

При сключване на договор за наем трябва да знаете, че ще Ви се изиска да заплатите наема за съответния месец плюс депозит, равен сумата за наем за един месец.

Транспорт:

Обществен транспорт обикновено е много добър в испанските градове, повечето от които са ефективни автобусни и железопътни системи. Местните автобусни услуги започват да работят сутрин от 6,00ч до вечерта до 22,00ч. Част от тях работят и през ноща, но цената на билетите е по-скъпа. Метро има в големите испански градове – Мадрид, Барселона и Валенсия. Можете да си закупите метро-карти, които позволяват да ползвате метро от три до пет пъти на ден. Съществуват и седмични и месечни карти. Испанската железопътна мрежа се управлява от държавната компания Red Nacional de los Ferrocarriles Españoles (RENFE), която предлага качествени услуги с цени, които са сред най-ниските в Европа.

Работа:

По принцип чуждестранните студенти нямат право да започнат работа, но това условие може да се промени, ако работата не ограничава целите на вашето обучение.

 
Принтирай страницата  Към началото
 
Преводи и легализация   Застраховки   Билети   Туристическа агенция Висталис
 
гр. Пловдив, ул. Отец Паисий №14;
тел.: 032 26 88 00; 0897 80 61 86

Програми за работа
Англия
САЩ
Гърция
Канада
Австралия
Западна Eвропа
Програми за обучение
Австралия
Австрия
Белгия
Великобритания
Германия
Гърция
Дания
Израел
Испания
Италия
Канада
Кипър
Малта
Норвегия
САЩ
Финландия
Франция
Холандия
Швеция
Програми за работа и обучение
Англия
САЩ
Франция

© 2000-2018 www.new-century.org. Всички права запазени