Български   English
 
   Лиценз    Кариери    Кандидатстване    Контакти  
Програми за работа Програми за обучение Програми за работа и обучение
 
     
 
  Програми за обучение - Малта
Австралия
Австрия
Белгия
Великобритания
Германия
Гърция
Дания
Израел
Испания
Италия
Канада
Кипър
Малта
Висше образование
Езикови курсове
Норвегия
САЩ
Финландия
Франция
Холандия
Швеция
 Програми за обучение - Малта

 

Официално наименование

Република Малта

Големи градове

Ла Валета – столица, Биркиркара, Рабат

Територия

316 км²

Население

401 880 души

Официален език

Малтийски и английски език

Парична единица

Евро

Посолство на Република България

През май 1990 г., по финансови съображения, посолството е закрито и понастоящем Малта се покрива от посолството на РБългария в Рим.

Ambasciata della Republica di Bulgaria
via Pietro Paolo Rubens, 21
00197 Roma - Italia
Тел.:  0039 06 322 46 40  0039 06 322 46 40 и  0039 06 322 46 43  0039 06 322 46 43
Факс: 0039 06 322 7669;
Консулска служба: 0039 06 322 46 48  0039 06 322 46 48 ;
e-mail embassy@bulemb.it

Визови условия:

На 1 януари 2007г. гражданите на Р. България станаха граждани на Европейския съюз и като такива притежават правото на пребиваване на територията на друга държава-членка, в това число и в Малта за срок до 90 дни, без никакви условия или формалности, освен изискването да притежават валидна карта за самоличност или паспорт.

Всички граждани на ЕС имат право на пребиваване на територията на друга държава-членка за срок повече от 90 дни, при условие, че те са:

1. Работници или самостоятелно заети лица в приемащата държава-членка или

2. Записани в частно или държавно учебно заведение, акредитирано или финансирано от приемащата държава-членка.

Всички граждани трябва да притежават пълно здравно застрахователно покритие в приемащата държава-членка и трябва да могат да убедят съответните национални власти, посредством декларация или други равностойни средства, избрани от тях, че притежават достатъчни финансови средства за себе си и за членовете на семейството си, с цел да не се превърнат в тежест за системата за социално подпомагане на приемащата държава-членка през времето си на пребиваване.

Здравеопазване:

За да могат да ползват здравна помощ, заплатена от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) по време на обучението си в страна от ЕС/ЕИП, българските студенти трябва да имат валидна българска Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК). Срещу картата те могат да получат спешна и неотложна медицинска помощ от лекари, работещи в публичната система на здравеопазване и в обхвата на местния задължителен здравноосигурителен пакет. ЕЗОК удостоверява наличие на непрекъснати здравноосигурителни права у приносителя й – по нашето законодателство това означава, че студентите не са прекъсвали плащането на здравноосигурителните си вноски за период по-голям от 3 месеца. Тъй като републиканският бюджет заплаща здравноосигурителните вноски на децата до 18-годишна възраст, а след тази възраст - до завършване на средното им образование, но не и в периода между получаването на дипломата за средно образование и започването на обучението в чуждестранното висше учебно заведение, е необходимо за това време бъдещите студенти да се самоосигуряват. За редовните студенти на възраст до 26 години здравноосигурителните вноски се заплащат от републиканския бюджет. За да се удостовери, че едно лице е редовен студент в друга държава от ЕС, студентът следва ежегодно да представя пред съответното териториално поделение на НАП удостоверение от чуждия университет за записаната учебна година.

Банкова сметка:

По-големите банкови институции в Малта предлагат онлайн банкови услуги. Отлриването на банкова сметка не е сложна процедура.

За откриване на банкова сметка ще трябва да представите следните документи:

  • паспорт

  • удостоверение за пребиваване – най-често се изисква квитанция за платен ток или телефон

Най-големите банкови институции в страната са:

Комуникации:

- телефон – Обществените телефонни кабини в страната са широко достъпни. Работят както с монети, така и с фонокарти, които можете да закупите от всеки магазин, павилион за вестници.

Най-голямата мобилна компания в страната е Vodafone Malta – www.vodafone.com.mt.

- интернет – Най-големият интернет доставчик в страната е Maltacom. Фирмата продава интернет услугите само на едро, а на дребно се предлага чрез Maltanet – www.maltanet.net. Други доставчици на интернет са: Linknet – www.link.net.mt, Bell net – www.bell.net.mt, Waldonet Ltd. - www.waldonet.net.mt и други.

Квартири:

Повечето от висшите учебни заведения разполагат с общежития, в които можете да си наемете стая за периода на Вашето обучение. Ако решите да наемете самостоятелно жилище или стая, най-добрият начин за намиране на актуални оферти за свободни квартири е в класифицираните раздели на местната преса. Информация относно актуални оферти можете да намерите и при агенциите за недвижими имоти, но тази услуга ще Ви излезе малко по-скъпа.

При сключване на договор за наем трябва да знаете, че ще Ви се изиска да заплатите наема за съответния месец плюс депозит, равен сумата за наем за един месец.

Транспорт:

Транспортната система в страната е малка и основно разчита на автобусни превози и таксита. В миналото в стараната е имало и железопътна мрежа, но поради неефективност е закрита. Автобусите в Малта са тъмно жълти, а на остров Гозо – сиви с червена лента. Има около 500 автобуса в обществения транспорт на страната, като повечето от тях са собственост на самите водачи.

Международното летище в Малта – www.MaltaAirport.com е единственото летище, което обслужва Малтийските острови. Летището се намира между Luqa и Gudja, на 5км югозападно от столицата Валета. Националата авиокомпания на страната е Air Malta – www.airmalta.com.

Работа:

Гражданите на държави-членки на Европейския съюз нямат нужда от разрешително, за да започнат почасова работа.

 
Кандидатствай сега
Принтирай страницата  Към началото
 
Преводи и легализация   Застраховки   Билети   Туристическа агенция Висталис
 
гр. Пловдив, ул. Отец Паисий №14;
тел.: 032 26 88 00; 0897 80 61 86

Програми за работа
Англия
САЩ
Гърция
Канада
Австралия
Западна Eвропа
Програми за обучение
Австралия
Австрия
Белгия
Великобритания
Германия
Гърция
Дания
Израел
Испания
Италия
Канада
Кипър
Малта
Норвегия
САЩ
Финландия
Франция
Холандия
Швеция
Програми за работа и обучение
Англия
САЩ
Франция

© 2000-2018 www.new-century.org. Всички права запазени