Български   English
 
   Лиценз    Кариери    Кандидатстване    Контакти  
Програми за работа Програми за обучение Програми за работа и обучение
 
     
 
  Програми за обучение - Кипър
Австралия
Австрия
Белгия
Великобритания
Германия
Гърция
Дания
Израел
Испания
Италия
Канада
Кипър
Висше образование
Малта
Норвегия
САЩ
Финландия
Франция
Холандия
Швеция
 Програми за обучение - Кипър

 

Официално наименование

Република Кипър

Големи градове

Никозия – столица, Ларнака, Пафос

Територия

9 250 км²

Население

788 457 души

Официален език

Гръцки и турски език

Парична единица

Евро

Посолство на Република България

Посолство на Република България, Никозия, Кипър

кв. „Енгоми”, ул. „Константину Палеологу” № 13.
Тел.: (+357) 22672486
Факс: (+357) 22676598
E-mail:. bulgaria@cytanet.com.cy

Визови условия:

На 1 януари 2007г. гражданите на Р. България станаха граждани на Европейския съюз и като такива притежават правото на пребиваване на територията на друга държава-членка, в това число и в Р.Кипър за срок до 90 дни, без никакви условия или формалности, освен изискването да притежават валидна карта за самоличност или паспорт.

Всички граждани на ЕС имат право на пребиваване на територията на друга държава-членка за срок повече от 90 дни, при условие, че те са:

1. Работници или самостоятелно заети лица в приемащата държава-членка или

2. Записани в частно или държавно учебно заведение, акредитирано или финансирано от приемащата държава-членка.

Всички граждани трябва да притежават пълно здравно застрахователно покритие в приемащата държава-членка и трябва да могат да убедят съответните национални власти, посредством декларация или други равностойни средства, избрани от тях, че притежават достатъчни финансови средства за себе си и за членовете на семейството си, с цел да не се превърнат в тежест за системата за социално подпомагане на приемащата държава-членка през времето си на пребиваване.

Здравеопазване:

За да могат да ползват здравна помощ, заплатена от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) по време на обучението си в страна от ЕС/ЕИП, българските студенти трябва да имат валидна българска Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК). Срещу картата те могат да получат спешна и неотложна медицинска помощ от лекари, работещи в публичната система на здравеопазване и в обхвата на местния задължителен здравноосигурителен пакет. ЕЗОК удостоверява наличие на непрекъснати здравноосигурителни права у приносителя й – по нашето законодателство това означава, че студентите не са прекъсвали плащането на здравноосигурителните си вноски за период по-голям от 3 месеца. Тъй като републиканският бюджет заплаща здравноосигурителните вноски на децата до 18-годишна възраст, а след тази възраст - до завършване на средното им образование, но не и в периода между получаването на дипломата за средно образование и започването на обучението в чуждестранното висше учебно заведение, е необходимо за това време бъдещите студенти да се самоосигуряват. За редовните студенти на възраст до 26 години здравноосигурителните вноски се заплащат от републиканския бюджет. За да се удостовери, че едно лице е редовен студент в друга държава от ЕС, студентът следва ежегодно да представя пред съответното териториално поделение на НАП удостоверение от чуждия университет за записаната учебна година.

Банкова сметка:

Откриването на банкова сметка в Кипър не е сложна процедура. За откриване на банкова сметка ще трябва да представите следните документи:

  • паспорт

  • удостоверение, доказващо настоящия Ви адрес

Най-големите банкови институции в Кипър са:

Комуникации:

- телефон – В Кипър обществените телефони работят с монети или с фонокарти. Фонокарти могат да бъдат закупени от всеки магазин, павилион за вестници, пощенска служба. Цените на фонокартите варират от 3 до 10€. Всички обществени телефони могат да се използват за местни и международни разговори.

- интернет – Най-големият интернет доставчик в Кипър е Cytanet – www.cytanet.com. Други доставчици на интернет са PrimeTel – www.priem-tel.com и Cablenet – www.cablenet.com.cy.

Квартири:

Повечето от висшите учебни заведения разполагат с общежития, в които можете да си наемете стая за периода на Вашето обучение. Ако решите да наемете самостоятелно жилище или стая, най-добрият начин за намиране на актуални оферти за свободни квартири е в класифицираните раздели на местната преса. Информация относно актуални оферти можете да намерите и при агенциите за недвижими имоти, но тази услуга ще Ви излезе малко по-скъпа, защото хонорара на повечето от агенциите е равен на цената на наема на жилището за един месец.

При сключване на договор за наем трябва да знаете, че ще Ви се изиска да заплатите наема за съответния месец плюс депозит, равен сумата за наем за един месец.

Транспорт:

Пътната мрежа се подобрява непрекъснато, с цел намаляване на злополуките и за осигуряване на безопасен достъп до всички области на страната. Градовете са свързани с четири-лентова магистрала, и като цяло пътищата са на много високо ниво.

В рамките на градските зони, автобусите се движат по редовни маршрути приблизително на всеки половин час, с услуги до около 18:00 часа от понеделник до петък и по-рано в събота. Някои маршрути не работят в неделя. Часовете се удължават до полунощ по време на туристическия сезон. Страната не разполага с железопътен транспорт. В Кипър има около 15 летища. Най-големите летища, които са и единствените международни в страната са:

Работа:

Студентите от Европейския съюз имат право да работят на непълно работно време. Предлагат се и програми, в които е включен стаж, който се заплаща според действащата в момента минимална работна заплата.

 
Кандидатствай сега
Принтирай страницата  Към началото
 
Преводи и легализация   Застраховки   Билети   Туристическа агенция Висталис
 
гр. Пловдив, ул. Отец Паисий №14;
тел.: 032 26 88 00; 0897 80 61 86

Програми за работа
Англия
САЩ
Гърция
Канада
Австралия
Западна Eвропа
Програми за обучение
Австралия
Австрия
Белгия
Великобритания
Германия
Гърция
Дания
Израел
Испания
Италия
Канада
Кипър
Малта
Норвегия
САЩ
Финландия
Франция
Холандия
Швеция
Програми за работа и обучение
Англия
САЩ
Франция

© 2000-2018 www.new-century.org. Всички права запазени