Български   English
 
   Лиценз    Кариери    Кандидатстване    Контакти  
Програми за работа Програми за обучение Програми за работа и обучение
 
     
 
  Програми за обучение - Гърция
Австралия
Австрия
Белгия
Великобритания
Германия
Гърция
Висше образование
Езикови курсове
Дания
Израел
Испания
Италия
Канада
Кипър
Малта
Норвегия
САЩ
Финландия
Франция
Холандия
Швеция
 Програми за обучение - Гърция

Официално наименование

Гърция

Големи градове

Атина – столица, Солун, Драма, Кавала

Територия

131 940 км²

Население

11,1 милиона души

Официален език

гръцки език

Парична единица

Евро

Посолство на Република България

Embassy of the Republic of Bulgaria
33-A, Stratigou Kallari Str., Paleo Psychico
Athens 15452
тел: +30 (210) 6748 106; +30 (210) 6748 107; +30 (210) 6748 708
факс: +30 (210) 6748 130

Визови условия:

На 1 януари 2007г. гражданите на Р. България станаха граждани на Европейския съюз и като такива притежават правото на пребиваване на територията на друга държава-членка, в това число и в Гърция за срок до 90 дни, без никакви условия или формалности, освен изискването да притежават валидна карта за самоличност или паспорт.

Всички граждани на ЕС имат право на пребиваване на територията на друга държава-членка за срок повече от 90 дни, при условие, че те са:

1. Работници или самостоятелно заети лица в приемащата държава-членка или

2. Записани в частно или държавно учебно заведение, акредитирано или финансирано от приемащата държава-членка.

Всички граждани трябва да притежават пълно здравно застрахователно покритие в приемащата държава-членка и трябва да могат да убедят съответните национални власти, посредством декларация или други равностойни средства, избрани от тях, че притежават достатъчни финансови средства за себе си и за членовете на семейството си, с цел да не се превърнат в тежест за системата за социално подпомагане на приемащата държава-членка през времето си на пребиваване.

Здравеопазване:

За да могат да ползват здравна помощ, заплатена от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) по време на обучението си в страна от ЕС/ЕИП, българските студенти трябва да имат валидна българска Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК). Срещу картата те могат да получат спешна и неотложна медицинска помощ от лекари, работещи в публичната система на здравеопазване и в обхвата на местния задължителен здравноосигурителен пакет. ЕЗОК удостоверява наличие на непрекъснати здравноосигурителни права у приносителя й – по нашето законодателство това означава, че студентите не са прекъсвали плащането на здравноосигурителните си вноски за период по-голям от 3 месеца. Тъй като републиканският бюджет заплаща здравноосигурителните вноски на децата до 18-годишна възраст, а след тази възраст - до завършване на средното им образование, но не и в периода между получаването на дипломата за средно образование и започването на обучението в чуждестранното висше учебно заведение, е необходимо за това време бъдещите студенти да се самоосигуряват. За редовните студенти на възраст до 26 години здравноосигурителните вноски се заплащат от републиканския бюджет. За да се удостовери, че едно лице е редовен студент в друга държава от ЕС, студентът следва ежегодно да представя пред съответното териториално поделение на НАП удостоверение от чуждия университет за записаната учебна година.

Банкова сметка:

Откриването на банкова сметка не е сложна процедура. За да си откриете банкова сметка се нуждаете единствено от Вашия паспорт и документ, доказващ адресната Ви регистрация или документ от висшето учебно заведение, в което се обучавате.

Можете преди да заминете в Гърция да си откриете банкова сметка и в някой от клоновете на следните банки, които имат клонове и в Гърция – Емпорики Банк или Пиреус Банк. Нужно е само да кажете на банковия служител, че искате да ползвате банковата сметка и в Гърция.

Комуникации:

- телефонГръцката телекомуникационна мрежа е собственост на Organismos Telepikinonion Ellados (ATE). Има улични телефони по цялата страна. Те работят с монети, кредитни карти и телефонни карти, които можете да купите във всеки магазин. В Гърция има три основни мобилни телекомуникационни компании – Cosmote, Vodafone и WIND. Всички мобилни компании работят на следните честоти 900 – 1800.

- интернетНай-големият интернет доставчик в Гърция е ForthNet. Компанията издава и предплатени карти за използване на интернет – NetKey. Средно цената на карта за 20 часа е около 10евро. Едни от основните интернет доставчици са – Cosmote, Hellas Online, ForthNet, STET и други.

Квартири:

Обявите за квартирите се публикуват в местната преса-вестници, но може също да съществуват агенции за недвижими имоти и квартирни агенции, които работят с квартири под наем. Прозорците на магазините също се използват като място за реклама на квартири под наем.

Транспорт:

Пътищата и железопътната мрежа на Гърция е значително модернизирана. Автобусната система в Гърция е много ефикасна. Всеки град има автогара, предлагаща транспортирането Ви до различни точки от Гърция. В Гърция има 16 международни летища. Най-големите и най-често използваните са летищата в Атина и Солун. Сайтът на международното летище в Атина е www.aia.gr. Olympic е гръцката авиокомпания – www.olympic-airways.gr.

Работа:

Студентите от ЕС могат да работят по време на своето обучение.

 
Кандидатствай сега
Принтирай страницата  Към началото
 
Преводи и легализация   Застраховки   Билети   Туристическа агенция Висталис
 
гр. Пловдив, ул. Отец Паисий №14;
тел.: 032 26 88 00; 0897 80 61 86

Програми за работа
Англия
САЩ
Гърция
Канада
Австралия
Западна Eвропа
Програми за обучение
Австралия
Австрия
Белгия
Великобритания
Германия
Гърция
Дания
Израел
Испания
Италия
Канада
Кипър
Малта
Норвегия
САЩ
Финландия
Франция
Холандия
Швеция
Програми за работа и обучение
Англия
САЩ
Франция

© 2000-2018 www.new-century.org. Всички права запазени